Hyvin reksattu purkki säilyy vuosia

0
Tyhjiössä olevan purkin saa auki kuumentamalla kantta joko levyn päällä tai kuumassa vedessä.
Tyhjiössä olevan purkin saa auki kuumentamalla kantta joko levyn päällä tai kuumassa vedessä.
Tyhjiössä olevan purkin saa auki kuumentamalla kantta joko levyn päällä tai kuumassa vedessä.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Taina Eronen pyörittelee käsissään kymmenen vuotta vanhaa hillopurkkia. Purkin sisällä olevat mustaherukat näyttävät voivan vallan mainiosti.

Herukat on säilötty Erosen itsensä kehittämällä systeemillä. Tai oikeastaan kyseessä on ikivanha säilöntätapa reksaaminen eli umpiointi, josta Eronen on kehittänyt oman versionsa. Erosen versiossa purkin ja kannen lisäksi tarvitaan myös jotain muuta.

–Leikkaan kahvipaketista välikannen. Ilman sitäkin umpiointi voi onnistua, mutta ei ainakaan kovin montaa kertaa, jos samaa kantta käyttää vuodesta toiseen, Eronen kertoo.

Onnistuneesti reksatut purkit säilyvät vuosia jopa huoneenlämmössä.

Reksauksessa täysinäinen purkki kuumennetaan vähintään sataan asteeseen niin että bakteerit kuolevat. Kun sisältö jäähtyy, purkkiin muodostuu umpio. Umpion muodostumisen näkee siitä, että kansi menee lommolle.

Lue lisää 31.10.2014 lehdestä