Kännykkä jää mökkisaunan ulkopuolelle

0
Savusaunan löylykauhaan on tarttunut nokea.

Sauna kuuluu mökkielämään kiinteästi. Mökkeilyn yhteydessä suomalaisista saunoo 82 prosenttia, kertoo kiuas- ja saunatuotevalmistaja Harvian teettämä kyselytutkimus. Saunasta uimaan haluaa yli 70 prosenttia vastaajista.
– RTS:n uusimman tutkimuksen mukaan lähes 4 miljoonaa suomalaista harrastaa mökkeilyä. Kun näistä reilusti yli 3 miljoonaa (82 prosenttia) saunoo, niin voidaan todeta, että sauna jos mikä on Suomi-identiteetin ydin, Harvian markkinointijohtaja Timo Huhtamäki pohtii.

Älypuhelin ja sauna eivät kuulu yhteen. Totaalisen kiellon älypuhelimen käytölle saunassa antaa 84 prosenttia suomalaisista Harvian kyselyssä. Myöskään musiikkiesitykset eivät innosta saunojia, 73 prosenttia sanoo saunamusiikille ei kiitos. Television katselua harrastetaan muualla kuin löylyssä, 84 prosentille vastaajista se on turha kapistus saunan yhteydessä.
– Tilastokeskus kertoo, että 16–74-vuotiaista suomalaisista 75 prosentilla on älypuhelin käytössään. On kuitenkin vielä yksi paikka, johon tuota käteen lähes kiinni kasvanutta vempainta ei oteta mukaan. Suurin osa rentoutuu ja nauttii hiljaisuudesta saunassa. Kyselymme mukaan joka toinen myös mielellään keskustelee, mutta siis kasvotusten eikä virtuaalisesti, Huhtamäki toteaa.

Suomalainen saunakansa löytää löylyille monta muutakin käyttötarkoitusta. Romantiikan virittelyyn saunaa käyttää joka kolmas. Naisista kolmannes tekee saunassa kauneudenhoitoon liittyviä asioita. Sen sijaan syöminen ei kuulu saunan sisälle, vain joka kymmenes syö saunoessa.

Sauna on yksi suurimmista onnellisuuden lähteistä. Kyselyn vastaajista 82 prosenttia kertoo olevansa onnellinen nimenomaan saunomisen jälkeen. Lähes kaikki saunojat, 93 prosenttia, kertovat että sauna tuottaa rennon ja levollisen olon.

Harvia Oy:n teettämä kyselytutkimus toteutettiin sähköisesti maaliskuussa 2016. Kyselyyn vastasi reilu tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista.

Sauna on yksi suurimmista onnellisuuden lähteistä. Vastaajista 82 prosenttia kertoo olevansa onnellinen nimenomaan saunomisen jälkeen. Lähes kaikki saunojat, 93 prosenttia, kertovat että sauna tuottaa rennon ja levollisen olon.

Harvia Oy:n teettämä kyselytutkimus toteutettiin sähköisesti maaliskuussa 2016. Kyselyyn vastasi yhteensä 1029 18–70-vuotiasta suomalaista. Vastaajista miehiä oli 50,3 prosenttia ja naisia 49,7 prosenttia.