Boksishop 2018 vaihtuva

Varsinais-Suomen rypsisato alentunut 30 prosenttia pölyttäjäpulan vuoksi

Tokkuraiset mehiläiset ovat vasta heräämässä talven jäljiltä Hanna Vahalan pesässä Heinijoella. Kuva: Sari Holappa

VARSINAIS-SUOMI. Pölyttäjien kantojen lasku huolestuttaa tutkijoita. Helsingin yliopiston maataloustieteiden osaston professori Heikki Hokkanen kertoo, että Varsinais-Suomen tilanne muuta maata haastavampi suurien rypsi- ja kuminapeltojen vuoksi.

–Varsinais-Suomessa koetaan kroonista pölyttäjäpulaa ja sen vuoksi rypsisato on vajonnut 30 prosenttia, Hokkanen sanoo ja lisää, että edes kesymehiläisistä ei ole tässä ongelmassa apua, sillä 97 prosenttia pölytyksestä tapahtuu luontaisten pölyttäjien avulla.

–Vaikka kaikki Suomen kesymehiläispesät tuotaisiin Varsinais-Suomen rypsipelloille, se ei vieläkään riittäisi, kuvaa Hokkanen tilannetta.

Jotta pölyttäjämäärät saataisiin jälleen kasvuun, maatalouteen tarvittaisiin muutoksia. Hokkasen mukaan nykyisenkaltaisessa tehomaataloudessa on kaksi ongelmaa: kemikaalit ja liian vähäinen elintila pölyttäjille.

 

Lue lisää 13.04.2018 lehdestä

 1 vastaus: Varsinais-Suomen rypsisato alentunut 30 prosenttia pölyttäjäpulan vuoksi

  • Hyönteisten määrä on romahtanut muutamassa vuosikymmenessä. Tämä on paljon vakavampi ongelma kuin ilmastonmuutos mutta miksi siitä ei puhuta?

Kesälehti 2018
Digilehti

Lue Auranmaan Viikkolehti

Auranmaan Viikkolehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero

Tilaa Auranmaan Viikkolehti digitaalisena versiona

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Arkistot