Boksishop 2019 vaihtuva

Kuivuus rutistaa satotoiveita

Hanna ja Taneli Takatalo tutkailevat tilan härkäpapukasvustoa, joka on pärjännyt kuivuuden kanssa viljakasveja paremmin.

PÖYTYÄ/Rahkio. –Kylvöjen jälkeen ei ole satanut yhtään. Maatalousyrittäjä Hanna Takatalon toteamus pätee miltei koko Auranmaahan, jos hyvin paikallisia ryöppyjä ei oteta lukuun. Kasvustot huutavat vettä.

Takatalon tilalla Rahkiossa toukotöihin päästiin helatorstaina 10. toukokuuta. Ensin oli kuumaa ja kuivaa, sen jälkeen tuulista ja kuivaa.

Pro Agrian kasvutilannekatsaus arvioi, että poikkeuksellisen lämmin ja sateeton toukokuu on niistänyt kevätviljojen satotoiveita viidenneksen verran tavanomaisesta. Kasvustojen kunto vaihtelee surkeasta tyydyttävään peltolohkosta ja viljelykasvista riippuen.

–Meillä härkäpapu ja ohra ovat pärjänneet parhaiten näissä oloissa, Takatalo sanoo.

Niiden lisäksi tilalla kasvaa laaja valikoima peltokasveja: ruista, syysvehnää, kauraa, kevätvehnää, rypsiä ja öljyhamppua, jota on nyt kasvussa neljättä vuotta.

–Aurinko ja tuuli kuivattavat peltoja. Mikään vähäinen vesimäärä ei tässä tilanteessa vaikuta vielä mitään.

Tuoreimman ennusteen mukaan sää näyttäisi taas olevan lämpenemässä, mutta kunnon sateita ei edelleenkään ole luvassa.

 

Lue lisää 08.06.2018 lehdestä

 



Kesälehti 2018
tilaajapalvelija 23.1.2019
Digilehti

Lue Auranmaan Viikkolehti

Auranmaan Viikkolehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero

Tilaa Auranmaan Viikkolehti digitaalisena versiona

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Arkistot