Boksishop 2019 vaihtuva

Paimionjoesta pääsee kävelemällä yli – katso video

Antti Ollula ei muista Paimionjoen vedenpinnan olleen koskaan näin alhaalla, että joesta pääsisi saapastelemalla yli.

MARTTILA, LIETO/Tarvasjoki. Paimionjoki on paikoin kuivunut uomiinsa. Pahiten kuivuus vaivaa Marttilan Rounankosken ja Tarvasjoen Juvan voimalaitoksen välisellä osuudella. Paikoin Paimionjoesta pääsee kävelemään yli lähes kuivin jaloin.

Sekä Koskienergiasta että Ely-keskuksesta vakuutetaan, ettei voimalaitoksella ole osuutta tilanteeseen. Koskienergian toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen sanoo, ettei voimalaitoksella ole pystytty tuottamaan sähköä koko kesänä ja ettei vettä juoksuteta.

–Mutta toki padot aina vähän vuotavat, hän myöntää.

Sekä padolla että voimalassa on kesän aikana tehty peruskorjausta, mutta korjaustöiden yhteydessäkään ei vettä ole Ruotsalaisen mukaan juoksutettu. Hän epäilee, että kuivuuteen on osasyyllisenä vedenotto esimerkiksi maatiloille.

Jarmo Frantti on murheissaan kuivuneen Paimionjoen tilanteesta.

Ely-keskuksen johtavan vesiasiantuntijan Juha-Pekka Triipposen mukaan kastelua varmasti on. Hänen mukaansa vedenoton vaikutus näkyy sitä selkeämmin, mitä olemattomampaa virtaama on. Triipponen ei kuitenkaan tällä hetkellä näe tarvetta kieltää kasteluveden ottamista.

Triipponen pitää Paimionjoen tilanteen suurimpana syynä kuivaa kesää, pitkää hellejaksoa ja voimakasta haihduntaa. Hänen mukaansa vettä haihtuu edelleen useita millejä päivässä. Joen kuivuuden taustalla saattaa Triipposen mukaan vaikuttaa myös se, että keväällä Hovirinnan säännöstelypadolta Somerolta juoksutettiin turhan paljon vettä.

Marttilan Karvelassa Paimionjoessa on vettä enää liru jäljellä.

Jotta joen tilanne normalisoituisi, sadetta pitäisi nyt tulla reilusti. Viime viikkoina saadut sateet ovat menneet Triipposen mukaan maakosteuden vajauksen täyttämiseen. Hän laskee, että vettä tarvittaisiin yli 50 milliä ennen kuin vettä alkaisi päätyä vesistöön.

 

Lue lisää 31.08.2018 lehdestä

 

 

 

 

 Kesälehti 2018
Digilehti

Lue Auranmaan Viikkolehti

Auranmaan Viikkolehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero

Tilaa Auranmaan Viikkolehti digitaalisena versiona

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Arkistot