Boksishop 2018 vaihtuva

Auranmaalla sata työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten – työttömyys vähenee kaikissa seudun kunnissa

Uusia työpaikkoja avautuu hyvää vauhtia Varsinais-Suomessa. Teollisuuden lisäksi myös palvelualoilla on tarvetta uudelle työvoimalle. Kuva: Timo Jakonen, TS.

Työttömyys vähenee edelleen ripeästi Auranmaalla. Esimerkiksi Pöytyällä oli elokuussa työttömiä työnhakijoita 262.  Se on 39 vähemmän kuin vuosi sitten.

Pöytyän työttömyysprosentti oli elokuussa 6,8.

Heinäkuun lopussa Pöytyällä oli työttömänä 301 henkilöä.

Tilasto elokuu 2018: Työttömät työnhakijat Auranmaan kunnissa

  • Aura 104 työtöntä, 5,3 prosenttia työvoimasta
  • Koski 61, 6,0%
  • Lieto 489, 5,1%
  • Loimaa 542, 7,6%
  • Marttila 60, 6,8%
  • Oripää 32, 5,4%
  • Pöytyä 262, 6,8%
  • Varsinais­-Suomi 20 951, 9,2 %

 

Aurassa työttömien määrä laski 26 henkilöllä vuoden takaisesta. Marttilassa, Koskella ja Oripäässä työttömien määrä väheni noin kymmenellä henkilöllä vuoden takaisesta joka kunnassa.

 

 

VARSINAIS-SUOMEN työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa yhteensä 20 950 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä väheni 3 600 henkilöllä.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen julkaisemassa Työllisyyskatsauksessa todetaan, että parin viime vuoden kehitys on vetänyt maakunnan työttömien määrän jopa pienempiin lukuihin kuin samaan aikaan vuonna 2009.

Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,2 prosenttia. Luku on sama koko maassa.

 

Työttömyyden aleneminen ja työllisyysasteen kohoaminen on jatkunut maakunnassa jo pari vuotta. Vuoden 2008 lukuihin ennen finanssikriisiä on kuitenkin vielä matkaa.

– Vuonna 2008 keväällä Varsinais-Suomessa oli vajaa 15 000 työtöntä, kertoo työmarkkina-analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Työllisyysasiantuntija katsoo, että lähelle tätä lukua on mahdollista päästä myös tässä suhdanteessa. Tosin Pusila muistuttaa, että jäljellä olevien työttömien työllistäminen vaikeutuu koko ajan.

– Tässä ryhmässä alkaa olla isoja aukkoja osaamisessa tai muita työllistymistä hidastavia tekijöitä. Kuten olemme kuulleet, monella yrityksellä on ongelmia sopivan työvoiman saatavuudessa.

 

TYÖTTÖMYYS väheni vuotta aiemmasta Varsinais-Suomessa kaikissa seutukunnissa. Ripeimmin työttömien määrä väheni Salon seudulla, 17 prosentilla.

Vakka-Suomessa työttömyysaste on laskenut Varsinais-Suomen seutukuntien pienimmän tasolle. Vakka-Suomen työttömyysaste oli elokuussa 5,6 prosenttia.

Vakka-Suomessa oli elokuun lopussa 786 työtöntä työnhakijaa.

 

TYÖLLISTEN MÄÄRÄ on noussut maakunnassa nopeasti parissa vuodessa. Vuonna 2015 oli pohjakosketusvuosi. Silloin Varsinais-Suomessa oli alle 200 000 työllistä.

– Nyt työllisten määrä on kasvanut kahdeksalla prosentilla parissa vuodessa. Työllisten määrä lähenee jo 220 000:tta. Maakuntaan on muuttanut lisää väkeä työn perässä viime ja tänä vuonna, kuvailee Pusila.

Muuttovoittoa on kertynyt erityisesti Vakka-Suomeen ja Turun seudulle.

Pusilan mukaan monen tahon ennakoimasta talouskavun hidastumisesta ei näy ainakaan vielä merkkejä Varsinais-Suomen työllisyysluvuissa.

– Rakennustoiminta on hidastunut monella muulla alueella, mutta Turun seudulla ei näy hidastumisen merkkejä. Yleisestä suhdannetilanteesta riippumatta meriteollisuus kasvaa meillä ainakin 2020-luvun puoliväliin saakka. Se toimii aluetalouden moottorina.

– Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota voi tuoda ongelmia, mutta tuskin edellisen rahoituskriisin tapaista nopeaa pudotusta on näkyvissä.

 

TYÖTTÖMYYS vähenee kaikissa ikäluokissa ja koulutustaustasta riippumatta. Pitkäaikaistyöttömyyskin vähenee kaikissa alueen kunnissa.

Kahdessa vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä on Varsinais-Suomessa vähentynyt 39 prosentilla eli 4 100 henkilöllä.

Myös nuorten työttömyys vähenee.

 

TYÖVOIMAN kysyntä on vilkasta. Kolmen kuukauden aikana Varsinais-Suomessa avautui 13 prosenttia enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuotta aiemmin.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna viime kuussa 8 900 kappaletta, joista 5 000 oli uusia, elokuun aikana avautuneita, työpaikkoja.

Erityisasiantuntijoiden kysyntä on voimakkaampaa kuin aikoihin eli korkeasti koulutettuja osaajia tarvitaan, kertoo Työllisyyskatsaus.

Myös rakentamisessa työvoiman tarve on kova. Lisäksi siivouksessa, logistiikka-alan, sosiaali-terveysalan ja monissa muissa palvelualan ja teollisuuden tehtävissä oli työtä tarjolla enemmän kuin aikoihin.

 

SYYSKUUSSA työttömien määrä yleensä vähenee. Työllisyyskatsauksen laatijat ennakoivat näin tapahtuvan Varsinais-Suomessa tänäkin vuonna.

 Kesälehti 2018
Digilehti

Lue Auranmaan Viikkolehti

Auranmaan Viikkolehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero

Tilaa Auranmaan Viikkolehti digitaalisena versiona

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Arkistot