Auttaja Mairesta Sora-Sanni ja kirjailija Kallesta Vesi-Vihtori

0
Maire Järnström kruunattiin Sora-Sanniksi ja Kalle Lähde Vesi-Vihtoriksi perjantaina Oripään kirjastossa. Perinteisen kaavan mukaan "kruunajaiset" olisi pidetty joulunavauksessa, mutta tänä vuonna tapahtuma peruttiin koronan vuoksi.

ORIPÄÄ. Oripäässä kumarretaan ja niiataan taas uusille ”kuninkaallisille”. Vaikka korona estikin perinteisen joulunavauksen, tämän vuoden Sora-Sannia ja Vesi-Vihtoria ei jätetty kruunaamatta. Ompelimo Tie to Heavenin lämpimät karvalakit aseteltiin kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan Maire Järnströmin ja kirjailija Kalle Lähteen päähän.

Sora-Sanniksi kruunattu Maire Järnström on kruunajaiset suorittaneen kirjastonjohtaja Mari Kujanpään mukaan arjen enkeli ja aikaansaava nainen. Järnströmin aloitteesta ja toimesta kunta onkin kehittänyt kuntouttavaa työtoimintaansa. Järnströmin kehittämästä mallista hyötyvät sekä työttömät että kunta. Uuden mallin mukaan työttömille pystytään tarjoamaan toimintaa heidän tarpeensa mukaan eikä kunta joudu maksamaan pitkäaikaistyöttömistä sakkomaksuja Kelalle.

Oripään Arjen Apu ry:n sihteerinä toimivan Järnströmin ansioita on myös K-kaupan kanssa yhteistyössä toteutettu hävikkiruuan jako, josta on tullut monelle tärkeä apu.

–Tarvitsevien määrä on kasvanut, tietää Järnström, joka tunnetaan myös eläinten ystävänä.

Neljän koiran emäntä on ollut puuhaamassa kuntaan koirapuistoa.

–Vielä ei ole hanke kauheasti edennyt, mutta paikan kunta on koirapuistolle osoittanut, hän kertoo.

Sora-Sannin titteli ilahduttaa naista.

–Lämmittää mieltä, että tulivat minua ajatelleeksi.

Vesi-Vihtoriksi kruunattu Lähde sai Kujanpäältä kiitoksia Oripään tunnetuksi tekemisestä. Valtakunnallisestikin huomiota saanut kirjailija tekee Oripäätä tunnetuksi jo sanavalmiina itsenään, mutta viime talvena kunnan markkinointiryhmä pyysi häntä kuntaa esittelevien videoiden keulahahmoksi. Kesästä alkaen kunnan Facebook-sivuilla on julkaistu videoita, joissa Lähde esittelee oripääläisille merkityksellisiä paikkoja ja tarinoita.

Lähde kertoo käsikirjoittaneensa videoita ja juontaneensa ne omalla tyylillään pyrkien huumoriotteella mielenkiintoiseen ja poliittisesti neutraaliin lopputulokseen. Hänellä on tarkoituksena tehdä vielä ainakin yksi yleisemmän tason esittelyvideo, joka voisi houkutella ihmisiä muuttamaan Oripäähän.

Lähde myöntää ensin ajatelleensa, että sai Vesi-Vihtorin tittelin ilman erityisiä ansioita.

–Mutta sitten ymmärsin videoiden arvon, hän sanoo ja toteaa, etteivät pelkät yhteystiedot nettisivuilla riitä, vaan ihmiset kaipaavat jotain konkreettisempaa ja mieleenpainuvampaa.

–”Oripäässä onnistuu” ei ole pelkkä mainoslause, täällä kyllä onnistuu ja perusasiat on kunnossa, Oripäälle sydämensä menettänyt ja tittelistään liikuttunut Lähde hehkuttaa.