Koskella tartuntaketjuja päiväkodissa, koulussa ja palvelukeskuksessa – Karanteenissa peräti 148 koskelaista

0
Päiväkoti Naavatassu suljettiin koronavirustartunnan vuoksi. Tilanteen selkiytyessä päivähoitoon pääsevät palamaan ne, joita ei ole asetettu karanteeniin. Kuva: AVL:n arkisto / Anne Jaakkola-Tuominen

KOSKI. Koskella koronatilanne kiristyi viime viikolla. Uusia koronavirustartuntoja kirjattiin THL:n tilastoon yhteensä kuusi, joista kaksi lauantaina ja kolme sunnuntaina. Maanantaina kirjattiin taas kaksi tartuntaa lisää. Karanteenissa on yhteensä 148 koskelaista. Tartuntaketjuja on todettu päiväkodissa, Talolan koulussa ja palvelukeskuksessa.

Tilanteen vuoksi Naavatassun päiväkoti ja esiopetus on suljettu ja Talolan koulu siirretty etäopetukseen. Osa lapsista ja henkilökunnasta voi palata päivähoitoon ja töihin mahdollisesti jo tiistaina.

–Lapsia otetaan takaisin hoitoon pikkuhiljaa sitä mukaa, kun selviää, keitä ei ole asetettu karanteeniin, varhaiskasvatusjohtaja Piritta Sihvonen kertoo.

Talolan koulun etäopetusjakso kestää tämän hetken tiedon mukaan 7.4. asti. Rehtori Annikka Savela-Kirjosen mukaan koululla ollaan valmiudussa tekemään lisäpäätöksiä, jos tarve vaatii.

–Hyvin on lähtenyt etäopetus käyntiin. Lainakoneet on jo jaettu ja kouluruoka järjestetty. Koululounaan voi tilata ja noutaa keskiviikkona, Savela-Kirjonen kertoo ja kiittää huoltajia hyvästä yhteistyöstä.

Johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo, että kaikki altistuneet on kartoitettu viikonlopun aikana.

–Joitakin oireettomia henkilöitä on lisäksi testattu, joten positiivisia tuloksia saattaa vielä tulla.

Leinosen mukaan oireettomia voidaan ottaa joukkoaltistumistapauksissa testattavaksi.

–Yksi ihminen voi altistaa yli 50 ihmistä, kun tarpeeksi kulkee, Leinonen huomauttaa ja toteaa, että brittimuunnos tartuttaa herkästi ja oireetonkin voi sitä levittää.

Kosken kohdalla ei vielä ole tiedossa, onko kyse brittimuunnoksesta. Leinosen mukaan käytössä olevat rokotteet tehoavat myös brittimuunnokseen. Sen sijaan eteläafrikkalaiseen muunnokseen ne toimivat heikommin.

Koskella koronavirusten kokonaistartuntamäärä oli maanantaina 17. Ennen viime viikkoa edelliset tartunnat olivat helmikuun ensimmäiseltä viikolta ja sitä edelliset viime vuoden puolelta.