25 vuotta Elosseja – Jarno Elo palasi maailmalta maailman parhaaseen paikkaan

0
Elossi on myös maailmalla matkatessa syntynyt suomalaisella tussilla.

LAITILA, AURANMAA. Marraskuun kahdestoista päivä vuonna 2004 Auranmaan Viikkolehdessä ilmestyi ensimmäinen Elossi. Siitä saakka Elossi on ollut jokaisessa lehden numerossa. Mutta kuka Elossia tekee?

Pilapiirroksen takaa löytyy Jarno Elo, mies Laitilasta, Untamalan kylästä.

Aloittaessaan Auranmaan Viikkolehdessä Elo oli 22-vuotias liiketalouden opiskelija, mutta hän oli ehtinyt piirtää Laitilan Sanomiin jo kahdeksan vuotta.

–Ensimmäinen Elossi ilmestyi Laitilan Sanomissa vuonna 1996, kun olin kahdeksannella luokalla. Minulla on siis tänä vuonna 25-vuotistaiteilijajuhla, Elo kertoo.

Kameran taakse

Elon tärkein työkalu ei kuitenkaan ole kynä vaan kamera.

–Kävin tradenomilinjaa Raumalla vuosituhannen alkupuolella ja lähdin Kiinaan vaihtoon. Koska en kuulunut pappa betalar -osastoon, aloimme tehdä taskurahan toivossa kaverini Jarmo Laaksosen kanssa Kiinassa paikallistelevisiolle sarjaa, jossa vertailimme Kiinaa ja Raumaa, Elo kertoo.

Kuvaaminen vei mennessään ja vuonna 2009 mies lähti Dubaihin, missä eräs puolituttu oli töissä. Tavoitteena oli tulla Dubain parhaaksi kuvaajaksi.

Sitä ennen tapahtui kuitenkin Raumalla jotain hyvin tärkeää.

–Tapasin Raumalla ihana vaimoni Tiinan, Elo kertoo.

Arabimaassa avoliitto ei oikein tule kyseeseen, joten pariskunta meni naimisiin vuonna 2010. Myynnin, markkinoinnin ja viestinnän parissa työskentelevä Tiina Kontra muutti miehensä perässä Dubaihin.

Kuvaaja on metsästäjä

Seuraavat kymmenen vuotta vierähtivätkin sitten kuuman auringon alla. Pariskunta puhuu Dubaista lämpimästi.

–Dubai on turvallinen ja hyvä mesta. Töitä pitää kuitenkin olla ja vakuutukset kunnossa, sosiaaliturvaa ei ole, Elo kertoo.

Kun Laitilan mies alkoi tunkea kenkänsä kärkeä filmiyhtiöiden ovien väliin, alku ei ollut kovin ruusuinen.

–Olin ö-luokan messukuvaaja, kun sain elämäni mahdollisuuden ja pääsin tekemään National Geographic:lle dokkaria. Ura urkeni ja raivasin tieni Dubain kuvaajien kärkikastiin, Elo kertoo.

Mies on ehtinyt katsoa kameran linssin läpi kaikenlaista mainoksista dokumentteihin.

–Livetilanteessa kuvaaminen on hienointa. Se on vähän kuin metsästämistä. Kamera pyörii tilanteen ympärillä eikä tilanne kameran ympärillä niin kuin vaikkapa mainoksessa, Elo kertoo.

Takaisin kotiin

Kuvaaminen on vienyt miehen kymmeniin maihin.

–Olen käynyt 49:ssä maassa ja voin sanoa, että Suomi on paras paikka ja Suomen passi ylivertainen maailmalla matkustaessa, Elo sanoo.

Siksi pariskunta muuttikin vuonna 2020 takaisin Suomeen.

–Olen kotoisin täältä, Laitilan Untamalan kylästä. Tämä talo, johon muutimme on mummolani. Halusin tarjota lapsilleni samanlaisen turvallisen ja hyvän kasvuympäristön kuin mitä itselläni on ollut, Elo kertoo.

Myös koronalla oli osuutta asiaan, sillä se vähensi kuvaustöitä.

Elo on kotoisin maatilalta.

–Kun olin viisivuotias, sanoin isälle, että enkös minä olekin hyvä lapioimaan sian kusta, Elo naurahtaa.

Nykyisin pellot ovat vuokralla, mutta idyllinen ympäristö on tallella. Samoin toimivat palvelut.

–Kun on nähnyt, miten raadollista elämä voi olla muualla, osaa arvostaa Suomen systeemiä, päivä- ja terveydenhoitoa ja muita palveluita. Suomessa jengi tekee töitä sydämellä.

Perheen esikoinen on syntynyt vuonna 2015 ja kaksoset 2018.

Yksi syy paluuseen oli se, että Dubaissa ei Suomen kaltaisia lastenhoitojärjestelmiä ole.

–Jos olisin mennyt Dubaissa töihin, meidän olisi pitänyt palkata lastenhoitaja, Tiina Kontra havainnollistaa.

Valoa Laitilasta

Nyt pariskunta pyörittää Laitilassa Valoa-nimistä viestintätoimistoa. Osat ovat vaihtuneet.

–Dubaissa tein töitä 24/7 ja Tiina oli enemmän lasten kanssa. Nyt tilanne on toisin päin. Olen hakenut tasapainoisempaa elämää. Nyt perheelle on enemmän aikaa, Elo kertoo.

Elossin lailla Jarno Elo on eloisa ja mielenkiintoinen juttukumppani. Keikalla vierähtää kolmisen tuntia, yleensä riittää tuntikin. Tosiin ajasta varmaan tunti menee pyöräilystä puhuessa. Jarno Elo on hurahtanut sähkömaastopyöräilyyn, allekirjoittanut pyöräilyyn kaikissa sen muodoissa.

–Se on ylivertainen tapa liikkua. Muutama minuutti kotipihalta ja olen metsässä, Elo kertoo.

Herkkien taiteilijasielujen lailla mies osaa kuitenkin myös vakavoitua. Vakava hetki koittaa, kun hän kertoo hiljattain edesmenneestä isästään.

–Saimme hänet viimeisiksi hetkiksi kotiin. Kun ihminen kuolee, hengitys ensin tihenee ja sitten loppuu, Elo kertoo ja miettii, kuinkahan kauan isän kuolemasta toipuminen kestää. Suhde isään on selvästi ollut lämmin ja menetys vaikea kestää.

Sanomalehteen piirtäminen on samankaltainen prosessi kuin siihen kirjoittaminenkin. Inspiraatiota ei ole aikaa odotella. Piirros on oltava lehdessä viimeistään taittopäivän aamuna.

–Kun menen Mäkkäriin, kaveri alkaa tehdä minulle hampurilaista. Mättää asioita päällekkäin. Elossi tehdään vähän samalla lailla. Pitää istua alas ja ryhtyä piirtämään, Elo kertoo.

Elossi syntyy käsityönä tussilla. Dubaissakin Elo piirsi aina Suomesta ostetulla tussilla.

Elossin tavoitteena on olla hauska, mutta ei loukkaava. Kaksimielisyyksiä Elossi ei viljele.

–Ajatuksena on, että lehden kaikki lukijat koululaisesta eläkeläisvaariin ja -mummoon tykkäisivät sitä lukea, Jarno Elo kertoo ja tarttuu tussiin.

Katso myös kuka on Viikon henkilö.