Vapaaehtoisille korvaus paikallaan

0

Vapaaehtoisille korvaus paikallaan
Varsinkin maaseudulla on paljon yhteiskunnan kannalta välttämättömiä toimintoja, joita hoidetaan vapaaehtoisvoimin. VPK on varmasti tunnetuin, mutta ei suinkaan ainoa.

Esimerkiksi peurakolarien eläimille aiheuttamien seurausten hoito pyörii vapaaehtoisten varassa. Hyvin usein auton kanssa kolaroinut eläin häipyy loukkaantuneena metsään. Silloin tarvitaan suurriistavirka-apua. Peurakolareita sattuu Pöytyänkin alueella lähes päivittäin ja kaikkina vuorokauden aikoina.

Nykyään vapaaehtoiset eivät saa työstään minkäänlaista korvausta, vaikka olisi kohtuullista, että vähintäänkin kulut korvattaisiin.

Autoilijoilla on peurakolarin sattuessa mahdollisuus helpottaa vapaaehtoisten työtä merkkaamalla kolaripaikka. Myös ripeys kolarista ilmoittamisessa on paikallaan, sillä mitä nopeammin eläintä päästään etsimään, sitä parempi.

Peurojen kaatomääriä on viime vuosina lisätty, mutta ei selvästikään riittävästi, sillä peurakolareita sattuu Pöytyällä ja muualla seutukunnassa todella paljon. Vaikka vakavilta henkilövahingoilta yleensä vältytään, peurakolari voi olla hyvinkin traumaattinen kokemus. Myös taloudelliset vahingot ovat mittavia.

Peurojen kohdalla on syytä myös muistaa, että peurakannan koolla ja punkkien määrällä on selkeä yhteys. Voi hyvin olla, että punkin isäntäeläimenä peura on ihmisen terveydelle jopa vaarallisempi kuin liikenteen seassa.

Onkin paljon hyviä syitä sille, miksi peurakantaa olisi voimakkaasti vähennettävä nykyisestä.