Vain viisi vaatetta vuodessa

0

Eikö vaatekaapista taaskaan tunnu löytyvän mitään kivaa päälle pantavaa? Katsopa uudelleen ja ala laskea. Jos jäät laskuissa alle 85 vaatekappaleen, saat synninpäästön ja luvan lähteä ostoksille.

Törmäsin hiljattain viiden vaatteen vuosi -haasteeseen. Sosiaalisessa mediassa kiertävä haaste perustuu Hot or cool -tutkimusinstituutin raporttiin, joka peräänkuuluttaa ihmisiltä isoja muutoksia myös vaatteiden kulutukseen, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysähtymään. Instituutin laskelmien mukaan ihminen tarvitsee neljän vuoden aikana 85 vaatekappaletta hyvään elämään. Koska vaatteet kuluvat käytössä, uusiakin voi hankkia mutta vain viisi vuodessa, jotta ostelu olisi kestävällä tasolla. Loppu ostosinto pitäisi tyydyttää kierrättämällä.

Tämän tutkimusraportin allekirjoitan. Pystyisinkö elämään sen mukaan, onkin kokonaan eri asia. Joka tapauksessa olen pitkään ihmetellyt, miksi keskustelu ilmastonmuutoksesta on meillä Suomessa keskittynyt lähinnä riitelyyn lihansyönnistä ja metsien hiilinieluista, ja ihmisten holtittomat kulutustottumukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Viiden vaatteen haasteet ovatkin erittäin tervetulleita herättelyjä ja vievät keskustelua mielestäni huomattavasti rakentavampaan suuntaan.

Viiden vaatteen haaste on sikälikin hieno, että se avaa silmät omille kulutustottumuksille vähän samaan tapaan kuin ruokapäiväkirja. Mikään ei ole helpompaa kuin kuvitella, että en ole tänään syönyt juuri mitään tai että minulla ei ole mitään päälle pantavaa. Omasta ”tyhjästä” vaatekaapistani löysin vaatteita reippaasti enemmän kuin 85 kappaletta. Edelleen tosin kuvittelen olevani maltillinen ja jopa vastuullinen vaatteiden kuluttaja, sillä valtaosa vaatteistani on käytössä kuluneita ja kauhtuneita. Mutta on joukossa niitäkin, joita on pidetty ehkä kerran.

Minun isoin ongelmani kuluttajana on laiskuus. Laiskuus käydä ostoksilla tietysti suojelee turhalta ostelulta, mutta aiheuttaa myös sen, että isot marketit ja ostoskeskukset pääsevät sanelemaan kulutuskäyttäytymistäni niin ruuan kuin vaatteiden ja muiden kulutustuotteiden osalta. Se ei ole se toivotuin tilanne sen enempää minun omatuntoni kuin ympäristönkään kannalta. Verkkokaupat eivät ole tähän mikään ratkaisu, sillä niissä jaksan pyöriä vielä vähemmän kuin kivijalkakaupoissa.

Mutta miten sitten kaappeihini on päätynyt enemmän kuin 85 vaatekappaletta? Ehkä koska aina kuvittelen, että tuotakin saatan vielä joskus tarvita tai tuohonkin vielä joskus mahtua.

toimittaja
Marika Timonen
marika.timonen@avl.fi

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän