Hemppo elämöi Kyrön torilla

0

Oletteko nähneet hemppoa? En minäkään ole nähnyt, mutta kännykässäni oleva sovellus kuuli sen aamulenkilläni Kyrön torilla.

Sovelluksen herkkyys hämmästyttää, sillä korviini kantautui vain variksen raakkumista, naakkojen kirmailua ja vimmatusti visertävä talitintti. Keinoäly väitti tunnistaneensa tintin 86 prosentin varmuudella ja hempon kohdalla prosentti oli 81, eli se on melkoisen varma havainto.

Kyse on siitä, että innostuin seulomaan ympäristön ääniä Jyväskylän yliopistossa kehitetyllä Muuttolintujen kevät -sovelluksella, joka on ladattavissa äppikaupoista ilmaiseksi. Se tunnistaa 150 suomalaista lintulajia, ja tunnistusalgoritmi kehittyy koko ajan.

Sovelluksen tallentamat lintujen äännähdykset paikkatietoineen lähtevät CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n laskenta- ja tallennuspalveluun. Sinne kertyvän datan avulla tutkijat yrittävät ymmärtää lintujen kevätmuuttoon vaikuttavia tekijöitä, etenkin sääoloja.

Omasta mielestäni lintujen puuhia on jännittävä seurata, mutten ole voinut kuvitellakaan ryhtyväni alan harrastajaksi. Johtunee kai siitä, että lintutietäjät puhuvat outoa kieltä ja pukeutuvat ulkoiluasuihin, jollaisia en ikinä raaskisi ostaa.

Sen sijaan kännykällä on kiva opetella tunnistamaan siivekkäitä. Kyrön Työväentalon luona keinoäly hoksasi liverryskakofonian keskeltä kirjosiepon, mustarastaan ja viherpeipon.

Puhelin ei mollaa omistajaansa heikosta lajituntemuksesta saati sitten vaadi ostamaan parempia kiikareita tai entistä pidempää teleobjektiivia. Mikäli haluaa olla pro-luokan harrastaja, puhelimen voi varustaa irrallisella mikrofonilla.

Muuttolintusovellus on niin helppokäyttöinen, että sitä pystynee hyödyntämään opetustarkoituksiin vaikka kouluissa tai päiväkodeissa. Se kannustaa havainnoimaan visertäjiä jakamalla ansiomerkkejä. Sain äskettäin virtuaalisen ääni oppilas -prenikan!

 

Entäpä alussa mainittu hemppo?

Wikipedian mukaan hemppo on peippoihin kuuluva varpuslintu, joka viihtyy pihoilla, puistoissa, varastojen kulmilla ja eteläisen Suomen viljelyalueilla päästellen hilpeää livertelyä. Koiras on punainen ja naaras on harmaanruskea.

Täytyypä nostaa katse maasta ja siristellä tirppa näkyviin, vai pitäisikö sittenkin hankkia ne kiikarit?