Multakaupan sesonki käyntiin – Viherpeukalo yllätti koskelaisen multamyyjän kurkkupurkkikokeella

0
Jussi ja Jaakko Noki sekä Janne Välimaa esittelevät multaseulalla varustettua kaivinkonetta.

KOSKI. Hevonlinnan harjun kupeella on multaesiintymiä, jotka ovat muodostuneet aikain saatossa lahonneista lehdoista. Jussi Noen appi Mauno Pitkänen ryhtyi seulomaan maillaan olleita esiintymiä kaupalliseen käyttöön 1970-luvulla.

Jussi Noki jatkoi toimintaa vuonna 2000 ja hän arvelee multa-aumoista riittävän myytävää vielä silloinkin, kun poikansa Jaakko Noki ottaa aikanaan vetovastuun tilasta.

Näytteiden perusteella näiden multaesiintymien pH-arvo on 5, joten ne ovat sellaisenaan ihanteellista kasvualustaa havu- ja rodokasveille. Merkittävä asiakas Jussi Noelle on ollut Raision kaupunki, joka tilasi koskelaista multaa alppiruusupuistoonsa. Kuntien lisäksi Noki myy multaa rakennusurakoitsijoille sekä yksityishenkilöille.

Tarvittaessa hän kohottaa mullan pH-arvoa kalkilla. Useimmille kasveille ja vihanneksille paras pH on 6–7.

– Kun multakuutioon lisätään viisi kiloa kalkkia, pH nousee viidestä seitsemään, Noki kertoo.

Testausta hypistellen ja haistelen

Jussi Noki tekee kaivureiden sekä pyöräkuormaajien avulla sellaiset multaseokset kuin kukin asiakas haluaa.

Esimerkiksi nurmimullan sekaan useimmat toivovat mahdollisimman hienojakoista hiekkaa, niin sanottua ketunmultaa. Tällainen hiekka sekoittuu vaivatta ja se sitoo kosteutta. Lisäksi hiekka pitää mullan pitkään kuohkeana.

Tämän enempää viherneuvojan hommia Noki ei mielellään tee. Ne hän sanoo jättävänsä suosiolla alan asiantuntijoille.

– Toimitan kovinkin erilaisia multaseoksia ja kaikilla niillä on saatu aikaan hienoja pihoja. Ei kai ole olemassa yhtä oikeaa, kaikkialla toimivaa multareseptiä, hän tuumii.

Noki on nähnyt asiakkaidensa tarkastelevan multaa hypistelemällä ja haistelemalla. Isäntä itse kuvaa hyvän mullan tuoksua raikkaaksi. Näpeissä se tuntuu kuohkealta ja aavistuksen kostealta. Yllättävin Noen multakuormalle tehty testi toteutettiin kurkkupurkilla.

– Asiakas pyysi laittamaan nyrkillisen multaa purkkiin, jossa oli vettä pohjalla. Sitten sekoiteltiin ja kamalan sotkuiseksihan se meni. Lopulta asiakas sanoi, että saan kipata mullan, Noki kertoo.

Ostaja selitti varmistaneensa purkkikokeella, ettei mullan seassa ole öljyä tai muita silmin nähden haitallisia aineita.

Sesonki alkaa näillä hetkillä

Ammatti- ja harrastepuutarhureita sekä viljelijöitä mietityttävä keskeinen kysymys on puhdistamolietteiden sekoittaminen multaan. Ne sisältävät ravinteita, joilla voi teoriassa korvata kemiallisia lannoitteita, mutta puhdistamolietteiden sisältämien mikromuovien kertyminen arveluttaa monia.

Jussi Noki sanoo tämän olevan tuttu puheenaihe hänellekin.

– Minulle on myyntivaltti, että multani on ehta ja tasalaatuinen luonnontuote. Se ei sisällä suuria turvepaakkuja, yhteiskuntalietettä tai jätemaata, Noki kehaisee.

Toimituksia varten hänellä on kuorma-auto, jonka avulla asiakas saa kerralla 50 kuutiometriä multaa. Pienin asiakkaan pihaan saakka toimitettava määrä on kymmenen kuutiota ja ihan lähikulmilleen Noki vie vähäisempiäkin määriä. Kotipihaltaan hän myy multaa asiakkaiden peräkärryihin.

Multakaupan sesonki alkaa yleensä, kun Noki on saanut tehtyä tilansa peltotyöt. Monesti kiire painaa päälle yhtä aikaa maanviljelyksessä ja multatoimituksissa. Poikansa Jaakon lisäksi Jussi Noella on apunaan koskelainen Janne Välimaa.

– Kun aurinko alkaa kohta kunnolla paistaa, multatilaajat ryhtyvät yleensä soittelemaan tilauksia, Noki sanoo.