Ruoho peittää jäljet

0

Nyt kun Ylen Miljoona roskapussia -kampanja on jo ylittänyt puolivälinsä, vilkaisin, kuinka meikäläisten kuntien asukkaat ovat kampanjasta innostuneet. Alkuviikon tilanteen perusteella Aura näyttää olevan roskapussikisan täkäläisessä kärjessä. Rauhallisimmin mukaan ovat lähteneet koskelaiset (ne hämäläisgeenit nääs). Joku koiranleuka voi tosin huomauttaa, että Aurassa pussillista kerätäkseen ei keskustassa tarvitse montaa kymmentä metriä kävellä. Koskella patikoitavaa voi kertyä reippaammin.

Mitä pidemmälle toukokuu etenee, sitä työläämmäksi kisa käy, sillä heinä kasvaa ja pusikot tihentyvät. Viikon–parin päästä varsinkin tupakannatsat alkavat häipyä näkymättömiin. Paha vain, että niiden vaikutukset ympäristöön eivät häviä minnekään edes vuosikymmenissä.

Parin sentin filtterinpätkä on muoviin kääritty pökäle tervaa, nikotiinia ja ties mitä muuta, joten niiden pois keräämisen pitäisi olla tienvarsi- ja pihasiivouksessa tärkeyslistan kärjessä.

Todellisuudessa on päin vastoin, sillä kukapa haluaisi ainakaan paljain käsin korjata tieltä roskapussiin toisen suussa lionnutta sätkänpätkää ja roskapihtien hampaisiin natsat ovat liian pieniä.

Hyvät tupakoitsijat, tehkää oma osanne asiasta ja hoitakaa polton lopputuote asianmukaiseen roskikseen. Kotipihalla näin tehdäänkin, mutta tien päällä sopivaa pätkäpiiloa ei välttämättä ole saatavilla.

Erilaisissa myyjäisissä tarjolla on monenlaista koristetta ja kippoa, mutta missään en ole nähnyt erityistä natsapiiloa. Ymmärtääkseni esimerkiksi tulitikkurasiat eivät pahvisina ole välttämättä tarkoituksenmukaisinta materiaalia, vaan turvallisinta olisi jokin sortin palamattoman materiaalin käyttö. Odotan mielenkiinnolla loppuvuotta, jospa eri tavoin koristeltuja, taskuun sopivia natsapiiloja alkaisi löytyä joulumyyjäispöydiltä.

Parasta tietysti olisi jättää tupakat kokonaan polttamatta, mutta ennen kuin siihen päästään, ollaan jo aika pitkällä tätä vuosisataa. Myönnetään, odotan kuitenkin aikaa, jolloin Suomen valtion budjettia ei enää tasapainoteta tupakkaveroa korottamalla, koska tupakalle ei ole enää ostajia eikä Ahvenanmaakaan kauppaa nuuskaa.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com