Pitkäjänteinen strategi kehittäisi vapaaehtoistyötä – Juha Dubbe haluaa löytää ratkaisuja seurakunnan talouden turvaamiseen

0
Juha Dubbella on työhuoneessaan stressileluna kontrabasso, jota hän soittelee silloin, kun ajatukset jäävät jumiin seisomaan.

PÖYTYÄ. Pöytyän kirkkoherran virkaa tavoitteleva Juha Dubbe toteaa kirkollisen elämän elävän parhaillaan monenlaisessa muutoksessa. Hän olisi mielellään luovimassa Pöytyän seurakuntaa eteenpäin niissä muutoksissa ja haasteissa. Dubben mukaan on yhteistyökyvystä kiinni, miten seurakunnassa ja luterilaisessa kirkossa löydetään yhteisymmärrys siitä, minkälaista seurakuntaelämä tulevaisuudessa on.

Dubbe on työskennellyt Pöytyän seurakunnan kappalaisena 14 vuotta.

1) Miksi haluat kirkkoherraksi? Kirkkoherran virassa olisi laajempi työnkuva kuin nykyisessä. Olisi mukava ottaa kokonaisvastuu seurakunnasta ja miettiä seurakunnan tulevaisuutta. Meidän pitäisi siirtyä olomuotoon, jossa seurakunta ei tee jäsenten vähetessä konkurssia. Näen, että meillä on edessä iso siirtymä, joka pitäisi hoitaa remontit ja henkilöstö huomioiden.

2) Mikä on hengellinen taustasi? Tavallinen luterilainen tausta. Minulla ei ole herätysliikkeitä taustalla, mutta se on voinut vähän vaikuttaa, että isänpuoleinen sukuni on tullut sodan aikana Inkerinmaalta. Siellä ei voinut olla kristitty, joten se, että täällä sai elää vanhalla tavalla ja uskoa, oli isoäidille tärkeä asia.

3) Mikä on seurakunnan tärkein tehtävä? Edistää kaikin puolin kristillisyyttä ja huolehtia, että kaikki voivat olla kristittyjä ja elää hyvää kristillistä elämää. Se näkyy kaikissa eri työmuodoissa.

4) Miten kehittäisit seurakunnan toimintoja? Olemme sellaisessa tilanteessa, että meidän pitäisi kohdata ihmisiä monimuotoisemmin, internetissä ja jumalanpalveluksia striimaamalla. Esimerkiksi nuoret ovat kännyköillä, sinne puhelimeen meidän pitäisi päästä. Meidän pitää miettiä, miten pääsemme läpäisemään seiniä ja kohtaamaan ihmisiä. Henkilökuntaa ei voida lisätä, koska talous pakottaa toiseen suuntaa.

5) Miten pitäisit seurakunnan talouden kunnossa? Eläköitymisten yhteydessä pitää miettiä, miten töitä jaetaan. Vapaaehtoistyötä pitää koittaa kehittää. Kiinteistöt vaativat resursseja, mutta toki siellä on paljon vanhaa, josta luopumiseen luonto pistää vastaan. Toimintaa ei kuitenkaan saa hävittää.

6) Mistä kiinteistöistä seurakunta ei voi kirkkojen lisäksi luopua? Seurakuntatalot ovat tärkeitä ja Rantapappila.

7) Oletko valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja? Valitettavasti täytyy tunnustaa, että en. Haluaisin auttaa heitä kaikin tavoin ja työstän tätä. Etenen kuitenkin nopeimmillaan kirkolliskokouksen päätösten mukaan. Se tuntuu oikealta ajatukselta.

8) Minkälainen esihenkilö olisit? Kuunteleva ja pitkäjänteinen. Pitää ymmärtää, mikä tilanne meillä on. Hallitsen strategiset linjat ja löydän asioiden laajat yhteydet hyvin. Siinä olen parempi kuin pienissä yksittäisissä asioissa.


KUKA?

Nimi, ikä, asuinpaikka: Juha Dubbe, 57, Turku

Koulutus: Teologian maisteri. Lisäksi olen suorittanut erilaisia kirkkokursseja, esimerkiksi pastoraalikurssin, työnjohdollisia kursseja ja aikuiskasvatuskurssin, sekä käynyt kauppaopiston.

Työkokemus: Pappina ja seurakuntapastorina Mikkelissä ja Puumalassa vuodesta 2001 alkaen ja Pöytyällä kappalaisena vuodesta 2009. Sitä ennen olen työskennellyt turvallisuusalalla vahtimestarina, myymäläetsivänä ja kansallispankin turvamiehenä. Itä-Suomen seurakunnissa työskennellessäni sijaistin kirkkoherraa. Pöytyällä olen ollut vastuussa lähetystyöstä ja esimiehenä minulla on ollut hallinnollista vastuuta.

Perhe: Perheetön.

Harrastukset: Musiikki, soitan monia soittimia. Olen myös käynyt tanssikursseilla ja alkanut harrastaa lavatansseja ja jazztanssia.

Lempiraamatunkohtasi: (1. Joh. 4:16) ”Jumala on rakkaus. Joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa ja Jumala pysyy hänessä.”

Montako kuppia kahvia päivässä on sopivasti: Keitän aamulla viisi kuppia, mikä menee kahteen mukilliseen. Päivällä harvoin enää juon kahvia, mutta aamukahvin tarvitsen.