150 000 euroa ja oma rantamökki maakunnasta on sinun

0


Oma ranta pitää olla, mummonmökki kuivalla maalla ei suomalaista vapaa-ajanasunnon ostajaa nyt kiinnosta. Näin kuvailee Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen mökkikaupan meininkiä.
– Toinen tärkeä asia on, että mökki olisi tontilla jo olemassa. Nyt halutaan valmista, tonttikauppa on mennyt koko ajan alaspäin, jatkaa Väänänen.
Kokonaan toinen asia on sitten, kuinka monta alle 50-vuotiasta enää kiinnostaa kesämökkeily. Väänäsen mukaan touhu on nykyään vanhemman väestönosan hupia.
– Miksi maksaa 150 000 euroa mökistä, joka lahoaa ja hajoaa koko ajan johonkin suuntaan, kun 20 eurolla pääsee Berliiniin, kiteyttää Väänänen monen ajatuksen.
Ei mökkikauppa kuitenkaan täysin kuihtumassa ole. Koko Suomessa vaihtoi omistajaa reilu 3 000 vapaa-ajanrakennusta viime vuonna. Vastaavasti vapaa-ajan tonttikauppoja solmittiin hieman yli tuhat.

 

Säkylän Pyhäjärvi, Turun Kakskerta ja Hirvensalo ovat tällaisia alueita. Näillä alueilla mökkejä ei juuri tule myyntiin, vaan mökit pysyvät samojen sukujen hallussa sukupolvesta toiseen. – Juhani Väänänen

 

 

Paraisilla eniten kauppoja
Kesämökkikauppa on kääntynyt Varsinais-Suomessa nousuun. Viime vuonna erilaisia loma-asuntokauppoja tehtiin 442 kappaletta. Se on suunnilleen saman verran kuin vuonna 2011. Tähän väliin mahtuvina vuosina mökkimyynti laski alimmillaan 409 tehtyyn kauppaan. Huonoin vuosi oli 2013.
Vuonna 2010 mökkikauppoja tehtiin kuitenkin 531 kappaletta Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan.
Eniten rantamökkikauppaa tehdään Paraisilla. Siellä 65 vapaa-ajanasuntoa vaihtoi omistajaa viime vuonna. Parainen oli kauppamäärissä ykkönen myös vuonna 2014.
Toiseksi eniten rantamökkikauppoja tehtiin Salossa, 36 kappaletta. Kemiönsaaressa kauppojen määrä on nousussa: viime vuonna käteltiin 30 mökkikauppaa.
Rantamökin sai viime vuonna maakunnasta 150 000 euron keskihintaan yleis- ja ranta-asemakaava-alueilta.
Auranmaalla mökkikauppa käy harvakseltaan. Alue ei ole perinteistä kesämökkiseutua.
Esimerkiksi Pöytyällä solmittiin viime vuonna neljä rantamökkikauppaa. Saman verran kauppoja tehtiin vuotta aiemmin.
Haja-asutusalueella mökistä maksettiin noin 65 000 euroa keskimäärin (mediaanihinta).
Rantatontteja Pöytyällä myytiin yksi viime vuonna.

 

 

Kalleimmat kaupat Turussa
Paraisilla rantamökistä maksetaan keskimäärin 150 000 euroa. Mökin mediaanihinta oli viime vuonna sama riippumatta siitä, sijaitsiko mökki kaava- vai haja-asutusalueella veden äärellä.
Viime vuoden kalleimmat mökit olivat Kemiönsaaressa. Siellä kaavoitetun alueen kesämökistä joutui maksamaan keskimäärin 186 000 euroa. Lähes samoihin lukemiin kohosivat Kustavin mökkien hinnat. Siellä mökkien keskihinta oli 180 000 euroa.
Kaikkein kalleimmat mökkikaupat tehtiin kuitenkin Turussa, jossa haja-asutusalueen mökistä joutui maksamaan 210 000 euroa (mediaanihinta).
– Turun Hirvensalo on kuuma alue. Siellä voi pitää mitä hintaa haluaa, kertoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen.
Hänen mukaansa Helsinki, Turun saaristo ja Saimaa ovat ostajia kiinnostavia alueita. Väänäsen mukaan Turun saaristo ja Saimaa mittelevät samalla tasolla tällä hetkellä.
– Turun saaristoon kuuluvat myös Naantali, Kustavi ja Uusikaupunki. Tästä pohjoiseen päin alkavat mökkien hinnat laskea.
Väänäsen mukaan on myös kohteita, joissa mökit eivät vaihda omistajaa, vaikka sukupolvet vaihtuvat.
– Säkylän Pyhäjärvi, Turun Kakskerta ja Hirvensalo ovat tällaisia alueita. Näillä alueilla mökkejä ei juuri tule myyntiin, vaan mökit pysyvät samojen sukujen hallussa sukupolvesta toiseen.

 

Rantatontti on kallein Salossa
Loma-asuntojen tonttikauppa laahaa aallonpohjassa. Viime vuonna maakunnassa 107 loma-asumiseen tarkoitettua tonttia vaihtoi omistajaa. Se on seitsemän kappaletta enemmän kuin edellisvuonna.
Vuonna 2010 tonttikauppoja vapaa-ajanasuntopaikoista tehtiin 187 kappaletta.
Vapaa-ajan tonttien kaupoissa hinnat vaihtelevat suuresti vuodesta toiseen. 2010-luvun alussa haja-asutusalueen rantatontin sai maakunnasta reilulla 80 000 eurolla, kun viime vuonna mediaanihinta oli 48 000 euroa. Kaavoitetuilla alueilla tonttien hinnat on keskimäärin hieman kalliimpia, mutta myös nämä hinnat vaihtelevat suuresti.
Kalleinta rantatonttien ostaminen on Salossa, jossa yleis- tai ranta-asemakaava-alueen tontista joutuu maksamaan noin 18,66 euroa neliömetriltä. Haja-asutusalueen tonttikauppa on sen verran hajanaista, että hintatietoja on vaikea vertailla.
Myös rantatonttien kauppa käy vilkkaimmin Paraisilla, jossa 25 tonttia vaihtoi omistajaa viime vuonna. Naantalissa tontteja myytiin 13 kappaletta.

 

 

  • Mitä kesämökki maksaa Varsinais-Suomessa
  • Kaavoitetulta alueelta rantakesämökin sai viime vuonna 149 500 euron keskihintaan Varsinais-Suomessa.
  • Haja-asutusalueen rantamökistä sai maksaa 175 000 euron keskihintaa.
  • Rantatontin sai 76 300 euron keskihintaan yleis- tai asemakaava-alueelta ja 48 000 eurolla haja-asutusalueelta.
  • Ilman omaa rantaa olevan mökin sai viime vuonna 75 000 euron keskihintaan yleis- tai ranta-asemakaava-alueelta.
  • Haja-asutusalueella keskihinta oli 42 000 euroa.
  • Lähde: Maanmittauslaitos