Rekrytointitapahtuma kaivaa osaajat esiin –  Rekryexpossa yli 2 000 kävijää

0
Raisiolainen Max Salonen (keskellä) tutkii VR-lasit päässään verkonrakennustyömaata. 360-video on kuvattu nosturin nokasta Vertekin työmaalla Vakka-Suomessa. Vertekin liiketoimintapäällikkö Jonne Viitanen ja HR-koordinaattori Niina Malmila etsivät yritykseen verkosto- ja sähköasentajia. Erityisesti verkostoasentajien löytäminen on vaikeaa, sillä tätä ammattiryhmää ei valmistu suoraan ammattiopistoista. Vertek on kasvanut Lounais-Suomesta koko Suomen toimijaksi. Yritys urakoi sähköverkkojen parissa ja muuntaa niitä esimerkiksi säävarmoiksi.

Rekryexpossa puhuttiin osaamisesta, omien taitojen esille tuomisesta, ict-alasta, uusista teknologioista ja työpaikoista. Google Cloudsin Carita Mäkinen huomautti, että ihmisen kyky olla luova, utelias ja oppia uutta ei katoa minnekään, vaikka tekoäly hoitaa rutiininomaiset tehtävät.
Sofokuksen Milla Heikkilä kehotti naisia löytämään oman tulokulmansa it-alalle. Alan työyhteisöt ovat usein naisille sopivia esimerkiksi matalan hierarkian takia.
CV-klinikalla muistutettiin, että ansioluettelon on tarkoitus herättää työnantajan huomio.
Keskiviikon rekrytointitapahtuma Turun Messukeskuksessa keräsi noin 2 200 kävijää.

 

Anna-Maria Rautanen (oik.) keskusteli Googlesta työpaikkana Google Cloudsin paimiolaisen Carita Mäkisen kanssa. Rautanen on aikaisemmin työskennellyt Googlella Dublinissa. Nyt hän on palannut Suomeen ja kartoitti Rekryexpossa alueen työtilannetta.
Rikosseuraamuslaitos on suurelle yleisölle melko tuntematon työnantajana. Turun vankilan sosiaalityöntekijä Henna Carleson saikin vastata rekrytointitapahtumassa, mitä laitos oikein tekee ja onko se turvallinen työpaikka. – Itse koen olevani nykyisessä työssä paremmin turvassa kuin sosiaalitoimistossa, jossa asiakkaiden raittius ei ollut aina tiedossa. Vankilassa myös vartija on aina lähellä, kuvailee Carleson. Rikosseuraamuslaitos etsii koko ajan uusia vanginvartijoita. Myös erityisohjaajan ja psykologin työpaikat ovat auki.

 

Uusikaupunkilainen Katriina Räsänen (oik.) esitteli ansioluetteloaan HRS-Advisorin Kristiina Lehmukselle. Räsänen halusi tietää, onko hänen CV:nsä oikeanlainen ja onko siinä esillä oikeita asioita. Rekryexpon CV-klinikalla käydyn keskustelun jälkeen Räsänen sanoo lisäävänsä dokumenttiin ainakin kuvansa. Lehmus muistuttaa, että CV on vain väline ja sen tarkoitus on kiinnittää työnantajan huomio. Rekrytointiammattilaisen mukaan yleisin kysymys ansioluettelosta on, miten minä erotun muista.

 

Kongsbergin Anton Westerlund kuvaili rekrytointitapahtumaan kerääntyneelle yleisölle, että yritys on maailman ensimmäisen itsenäisesti kulkevan maantielautan tekijä. Turussa sijaitseva autonomisten alusten kehitys- ja suunnitteluyksikkö kasvaa ja palkkaa uutta työvoimaa. Yksikön päällikkö etsii esimerkiksi sähköinsinöörejä, suunnittelijoita, järjestelmäarkkitehtejä, ohjelmoijia ja ohjelmistokehittäjiä. Yksikkö siirtyi alkuvuonna Kongsbergille Rolls-Roycelta.

 

Marraskuun Rekryexpon teemana oli ict-ala. Milla Heikkilä puhui Turun Messukeskuksen auditorioon kokoontuneelle väelle, miksi naiset eivät löydä teknologia-alalle. Heikkilä työskentelee Sofokuksella henkilöstöjohtajana. Heikkilän mukaan teknologia-ala sopii naisille, sillä alan yrityskulttuuri ja organisaatiomuodot sopivat usein naisille. Hän kehotti jokaista miettimään omaa kulmaansa it-alaan. Kaikista ei tule koodareita, mutta ala tarvitsee myös esimerkiksi kirjoittamisen, kuvaamisen ja taloushallinnon osaajia.

Katso video Milla Heikkilän esityksestä

Rekryexpon Speed dating -tapahtumassa 14 työnantajaa tapasi kahdessa eri tapaamisessa tukun työnhakijoita. Aikaa yhteen kohtaamiseen oli vain 4 minuuttia. Veronika Markkanen Mynämäestä oli kiinnostunut verkko-opetuksesta. Workerin toimialajohtaja Miikka Kesäläinen kertoo, että Worker etsii tällä erää erityisesti raskaan kaluston asentajia. Myös rakennusalan ja teollisuuden tekijät ovat jatkuvassa kartoituksessa.

 

Mihaela Pop on opiskellut suomen kieltä vuoden. Hän on työskennellyt vanhassa kotimaassaan Romaniassa kaupan alalla 12 vuotta ja toivoo myös Suomesta töitä kaupasta tai ainakin jotain sen tyyppistä.

 

Arja Raiko (vas.) piipahti Rekryexpossa Attendon osastolla. Raikoa kiinnostavat terveydenhuollonalan työt. – Henkilökunnasta on terveydenhoitoalalla pulaa, ja erityisesti keikkahommia on tarjolla. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että terveydenhoitoalalla palkka on pieni työn vaativuuteen nähden, kuvailee Raiko. Attendon rekrytointikoordinaattorit Lotta Toivola ja Emmi Kleemola etsivät töihin erityisesti lähihoitajia ja sairaanhoitajia. Myös ainakin yksi kokki on hakusessa.

 

Rafla Rekry on henkilöstöpalvelu, joka nimensä mukaisesti välittää ravintola-alan työntekijöitä. Henkilöstöpäälliköt Heidi Vapaavuori ja Sini Sorvaniemi kertovat, että ravintola-alan työntekijäpula on pahin Rovaniemellä ja Helsingissä. Turussa tilanne on naisten mukaan näitä kaupunkeja parempi. – Kokki on se ammattinimike, jota nyt kaivataan.
Turku Game Labin Sami Laukkanen (vas.) ja Paul Standing esittelevät VR-simulaattoria, jossa voi työskennellä laivan komentosillalla. Simulaattori on tehty Digikyvykkyys-hankkeen tiimoilta. Nyt Game Lab etsii työttömiä, joilla on tekniset pohjataidot kehittämään osaamistaan koodauksen, 3D-grafiikan ja suunnittelun saroilla. Myös tämä haussa oleva ryhmä työstää VR-projektin jollekin yritykselle.

 

Hugo Kellin (vas.) ja Marika Niinivirta opiskelevat Turun AKK:ssa matkailualaa. Opiskelijoiden keskiviikon aiheena oli tutustua Rekryexpon työpaikkatarjontaan. Niinivirtaa kiinnostavat erityisesti matkailualan asiakaspalvelutyöt. Työpaikka sesonkiaikaan Pohjois-Suomessa oli unelmien täyttymys. Kellin toivoo työtä matkailun ja kokin ammattien parista. Hän haluaisi tehdä töitä aluksi Turun seudulla ja laajentaa näkökulmaa muualle myöhemmin.

 

Google Cloudsin Carita Mäkinen puhui messuilla koneoppimisesta ja uusista teknologioista työnteossa. – Suuri haaste on siinä, että otetaan käyttöön uusia teknologioita, mutta yritetään mahduttaa nämä teknologiat meidän vanhaan tapaan tehdä töitä. Älkää pelätkö muutosta, yrittäkää sopeutua ja ajatella uudella tavalla, ohjeistaa Googlen asiakkuusjohtajana työskentelevä Mäkinen.

Katso video Carita Mäkisen esityksestä

Marraskuun Rekryexpossa oli mukana noin 40 yritystä, joissa on avoinna noin 2 000 työpaikkaa.

 

Rekryexpo

  • Kokoaa kaksi kertaa vuodessa saman katon alle Varsinais-Suomessa rekrytoivat yritykset ja potentiaaliset työntekijät.
  • Tapahtumassa oli myös luentoja työelämästä, yritysesittelyjä ja opastusta työnhakuun.
  • Rekryexpon järjestävät yhteistyössä Turun Messukeskus ja TS-Yhtymän mediat.
  • Seuraava Rekryexpo on huhtikuussa 2020.

 

Johanna Käkönen teksti, Ari-Matti Ruuska kuvat, Juha Paju videot