
AURA. Auran nuorisoseurassa vietetään juhlavuotta. Maaliskuussa seura täytti 130 vuotta. Tulevana lauantaina sitä juhlitaan kakkukahvien merkeissä. Pitkän iän lisäksi juhlaan on aihetta, sillä nuorisoseura on tarjonnut elämyksiä, kokemuksia ja harrastusmahdollisuuksia jo useammalle auralaissukupolvelle.
–Paikkakuntalaisille nuorisoseuralla on ollut suuri merkitys. Seurassa on päässyt harrastamaan, harrastusmaksut ovat olleet matalia ja toimintaan on ollut helppo tulla mukaan, seurassa vuosikymmenet vaikuttanut Anja Isotalo sanoo ja toteaa, että kaikki on aina otettu avosylin mukaan toimintaan.
Isotaloa nuorisoseuratoiminnassa on kiehtonut nuorisoseura-aate, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä kaikille yhdenvertaista.
–Nuorisoseurasta voi lähteä, mutta nuorisoseuralaisuus ei lähde koskaan pois. Se on sydämen asia, Isotalo kiteyttää nuorisoseuralaisuuden merkityksen.
PITKÄÄN historiaan mahtuu monenlaisia vaiheita. Isotalon mukaan seuran toiminta on ollut vilkkaimmillaan 1990-luvulla, jolloin seurassa toimi kaikkiaan 35 eri kerhoa.
–Toimintaa oli vauvasta vaariin, melkein jokaiselle jotakin.
Hiljaisinta puolestaan oli jälleenrakennusvuosina ja korona-aikaan, jolloin kaikki toiminta lakkasi kuin veitsellä leikaten. Toimintaan ei myöskään saatu mistään avustuksia, kun kyseessä ei ollut kilpailutoiminta.
–Sellaisesta tilanteesta on vaikea päästä jaloilleen. Kun toimintaa ei saada järjestettyä, ihmiset väsyvät ja johtokunta häviää, Isotalo tietää koronavuosien tuomasta kokemuksesta.
Nykyinen johtokunta on toiminut parisen vuotta ja taka-alalle vetäytynyt Isotalo on seurannut sen toimintaa ilolla.
–Olen todella ylpeä heistä, hienosti on menty eteenpäin. Johtokunnan yhteishenkeä on hieno seurata.
Johtokunta puolestaan kiittelee Isotaloa taustatuesta. Kaikissa mahdollisissa rooleissa nuorisoseurassa toiminut Isotalo sanookin mielellään auttavansa. Yhtä asiaa hän ei kuitenkaan enää aio lähteä tekemään, nimittäin kahvia keittämään. Sitä hän on mielestään saanut vuosien varrella tehdä riittävästi.
NUORISOSEURATOIMINTA on Isotalon mukaan kaikkinensa antanut paljon.
–Toiminta on ollut opettavaista ja kaikki oppi on tullut itselle.
Saman ovat todenneet myös nykyiset johtokuntalaiset. Puheenjohtaja Elisa Aittamäki toteaa toiminnan opettaneen muun muassa organisointikykyä. Tärkeintä on kuitenkin hyvä porukka ja uudet ystävät, joita nuorisoseuralaisuus on tuonut tullessaan.
–Meille on lottovoitto, että mukana on eri alojen osaajia, Aittamäki miettii.
Auran nuorisoseura järjestää nykyisin lasten jumppia, naisten sählyä, sulkapalloa, kuntonyrkkeilyä sekä vahva ja liikkuva keho liikuntaa. Kevään aikana on käynnistynyt myös kepparikerho ja muutakin on suunnitteilla.
–Yritämme monipuolistaa ja kasvattaa toimintaa. Tavoite on pysyä edelleen edullisena ja matalan kynnyksen toimintana, Tiina Helander sanoo.
Toimintaan liittyviä paljastuksia on luvassa seuran 130-vuotisjuhlassa, jossa johtokunta lupaa julkistaa suunnitelmiaan. Myös ideoita ja toiveita toiminnasta johtokunta ottaa mielellään vastaan.
Auran nuorisoseuran 130-vuotisjuhla 17.5. kello 14 Auran Nuortentalolla. Mukaan voi vielä ilmoittautua seuran nettisivuilta www.aurannuorisoseura.fi/ajankohtaista/ löytyvän linkin kautta.

Auran Nuorisoseura
23.3.1895 perustettiin opettaja Kaarlo Kankaisen ja hänen vaimonsa johdolla Prunkkalan Nuorisoseura. Toimintaan kuului muun muassa näytelmiä, lausuntaa, kuorolaulua, voimistelua ja iltamia.
Vuonna 1898 nuorisoseura perusti kirjaston, joka vuonna 1934 lahjoitettiin kunnalle.
Vuonna 1909 seura osti yhdessä Maamiesseuran kanssa kauppias Seppälän talon Auran kirkon vierestä. Taloa laajennettiin ja vuokrattiin myös muille yhdistyksille.
Sota ja jälleenrakennusaika hiljensivät seuran toiminnan. Seurojentalo pääsi rapistumaan.
Toiminta käynnistyi uudelleen nuorisoseuran, Maamiesseuran ja Auran Vantaan rakennettua talkoilla Auran nuortentalon. Avajaistanssit pidettiin tapaninpäivänä 1966.
Vuonna 1970 seura muutti nimekseen Auran Nuorisoseura.
Seuran toiminta alkoi painottua liikuntaan. Myös näytelmätoiminta virisi uudelleen ja 1980-luvulla pidettiin muun muassa postimerkki-, lennokki- ja videokerhoja.
Vuonna 1990 Auran nuorisoseura nimettiin valtakunnallisesti vuoden nuorisoseuraksi.
Vuonna 2024 Auran nuorisoseura valittiin vuoden nuorisoseuraksi Lounais-Suomen alueella.
Seuran toimintaan on sisältynyt myös juhlia sekä retkiä, ja jo useana vuonna seura on järjestänyt kädentaidon joulumyyjäiset.
Korona uhkasi lopettaa seuran toiminnan. Seuralle kuitenkin löytyi uusi aktiivinen johtokunta, jonka johdolla toimintaa on alettu jälleen kasvattaa ja laajentaa.
Lähde: Auran nuorisoseuran 100-vuotisjuhlajulkaisu.