Paltan tilan naudat riemuitsivat laitumelle pääsystä – Jauhelihaa riittää tilamyymälöissä

0
Paltan tilalla järjestettiin ensimmäistä kertaa yleisölle avoin laitumelle lasku. Laskua varten karjalle oli tehty kunniakuja, jotta kukaan ei eksyisi matkalla yleisön joukkoon. Matka pihatolta laitumelle sujui ongelmitta. Kuva: Tuomas Honkasalo

MARTTILA. Aurinko paistoi, kumpupilvet ajelehtivat, nurmikko vihersi ja voikukat kukkivat keltaisena. Maalaisidylli ei olisi voinut olla kauniimpi Marttilassa sunnuntaina. Tähän kun vielä lisättiin kesälaitumelle villisti kirmanneet naudat, maisema oli kuin Suomi-filmistä.

Paltan tilan avoimet ovet -tapahtuma piti sisällään kesälaitumelle kirmaavat lehmät, sonnit ja vasikat, mutta myös uuden tilamyymälän avajaiset.

Jos kauppojen hyllyiltä tuntuu jauheliha kaikonneen syystä tai toisesta, niin suoraan tuottajilta sitä löytyy.

–Kyllä jauheliha tekee todella kauppansa. Joku aika sitten, kun meillä oli taas isompi määrä jauhelihaa, soitti eräs asiakas ja halusi ostaa 20 kiloa kerralla, kertoi Paltan tilan isäntä Santeri Sankari.

Muutos on ollut mielenkiintoinen, sillä aiemmin jauhelihaa tuppasi jäämään tilamyynnissä ylitse ja paistit kelpasivat parhaiten. Nyt tilanne on kääntynyt vähän toisinpäin.

–Sitten keksittiin laittaa paisteja valmiiksi palvilihaksi, niin taas liikkuu paistitkin paremmin, tilan emäntä Eeva Sankari lisäsi.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Paltan tilalla tuotetaan yrittäjien mukaan puoliluomua lihaa.

–Meillä on pellot luomua ja rehukin pääosin, mutta emme ole menneet täysiluomuun huoltovarmuussyistä. Tänään laitumelle päässyt karja laiduntaa ruoholla jopa lokakuuhun asti, jos ei ole kovin sateinen syksy. Tarvittaessa vien aina välillä paalin lisäravinnoksi laitumelle, Santeri Sankari kertoi.

Sankarit myyvät lihaa suoraan tilalta tällä hetkellä noin 200 kiloa kuukaudessa.

–Enemmänkin voisi mennä, mutta kun sitä tulee aina iso määrä kerralla, meillä ei oikein säilytystilat tällä hetkellä riitä siihen, että lähetettäisiin lihoiksi enemmän kuin yksi eläin kuussa, Santeri Sankari pohti.

Lähiseudulta ei löydy enää teurastamoa, joten teurastuspalvelu ostetaan tällä hetkellä Punkalaitumelta ja Sastamalasta.

–Tuottajat tukevat toisiaan eli jos meiltä on joku vaikka loppu, niin voidaan ohjata asioimaan seuraavalle lähitilalle, Eeva Sankari vihjasi.

Jos kaupat myyvät ei-oota, niin ainakin Paltan tilalla myydään juu-oota.

–Meillä on tilamyymälä auki itsepalveluperiaatteella. Tuotteet ovat pakastetuotteita ja meidän Facebook-sivuilta kannattaa seurata lihatarjontaa, Eeva Sankari ohjeisti.
Tuomas Honkasalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän