Riihikosken putkityömaalla käytettävä pakkosujutusmenetelmä minimoi liikenne- ja ympäristöhaitat

0
Tomi Mäensivu ja Tarmo Rantanen pitivät palaveria putkityömaan lähtöpisteessä K-Market Riihitorin kupeella.
Tomi Mäensivu ja Tarmo Rantanen pitivät palaveria putkityömaan lähtöpisteessä K-Market Riihitorin kupeella.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskella, Turuntien viereisen pyörätien alla kulkee yksi taajaman vanhimmista Himanit-putkilinjoista, jonka mahdollinen rikkoutuminen on stressannut Pöytyän teknistä johtajaa, Tarmo Rantasta.

– Mikäli putki hajoaisi talvipakkasilla, sitä olisi hankala korjata nopeasti, Rantanen sanoo.

Jotta ikävyyksiltä vältytään, putkilinjan saneeraus aloitettiin viime maanantaina.

Urakoitsijaksi valitun Infraliner Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mäensivun mukaan on erittäin todennäköistä, että putkityömaalla ilmenee yllätyksiä. Niistä huolimatta valmista pitäisi tulla elokuun alkuun mennessä.

Luvassa joitakin vesikatkoja

Työmaan lähtöpiste on K-Market Riihitorin tuntumassa, Manttaalitien ja Turuntien risteyksessä. Siitä urakka etenee Turuntietä sivuten Myllykujalle ja Yläneentien vartta yhtenäiskoulun luo.

Kun töitä tehdään Turuntien varrella, kevyt liikenne siirretään työmaan kohdalla apteekin puoleiselle pyörätielle.

Haastavimpia paikkoja tulee olemaan Yläneentien alittavan, Auraan johtavan runkovesilinjan ja saneerattavan vesijohdon liitoskohta.

– Siihen tehdään uudet runkolinjaventtiilit, joilla voidaan tarvittaessa katkaista vesi Riihikosken taajamasta, Mäensivu kertoo.

Linjalle tehdään kymmenkunta kaivantoa

Luvassa on joitakin vesikatkoja saneerattavan linjan vieressä oleville kiinteistöille. Ne kestävät noin puoli tuntia kerrallaan. Kiinteistöjen vedenjakelu turvataan väliaikaisella, maanpäällisellä putkistolla, johon tonttivesijohdot liitetään.

Saneerattavaa linjaa ei tarvitse kaivaa kokonaan auki, sillä työ tehdään sijoitusmonttujen kautta pakkosujutuksella. Menetelmässä vanha putki halkaistaan ja sen sisälle vedetään uusi muoviputki.

Sijoitusmontut kaivetaan risteyskohtiin sekä niihin paikkoihin, joissa on tonttisulkuventtiili. Vajaan kilometrin matkalle tulee kymmenkunta kaivantoa.

Himanit-putkissa on käytetty vahvikeaineena asbestia ja putkia katkaistaessa joudutaan varmistamaan, ettei pölyä pääse ympäristöön.

Tomi Mäensivu toteaa pakkosujutuksen eduiksi ennen muuta liikennehaittojen minimoimisen, työn nopeuden ja lisäksi urakan hiilijalanjälki on aiempiin menetelmiin verrattuna huomattavan pieni.

Saneerattavia linjoja riittää

Nyt tehtävä saneerausurakka maksaa Pöytyän kunnalle noin 300 000 euroa. Se helpottaa tulevien vuosien urakoita, kun vesijohtoverkoston rajaaminen helpottuu uusien venttiilien myötä.

Tarmo Rantasen mukaan yksi saneerauskohde ja luonteva jatko tämän kesän urakalle olisi esimerkiksi koululta Kisariihen suuntaan johtava linja, joka sekin on tiettävästi 1960-luvun lopulta.

Tomi Mäensivu toteaa tilanteen olevan useissa Suomen kunnissa samanlainen. Linjoja uusitaan pätkä kerrallaan, määrärahojen antaessa myöden.

Himaniittiputket korvataan muoviputkella, jonka käyttöiäksi ilmoitetaan 100 vuotta.
Himaniittiputket korvataan muoviputkella, jonka käyttöiäksi ilmoitetaan 100 vuotta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän