Tekoälyn kyvyt yllättivät ruoanlaittajat – Elisenvaaran lukiolaiset syventyivät teemaviikolla keittiökemiaan

0
Maisa Koho loihti sulatejuustosta, porkkanoista ja punasipulista pieniä suolapaloja.
Maisa Koho loihti sulatejuustosta, porkkanoista ja punasipulista pieniä suolapaloja.

PÖYTYÄ/Kyrö. Elisenvaaran lukion teemaviikon keittiökemian opintojakso huipentui leikkimieleiseen kokkisotaan, jossa ryhmien tuli loihtia ateria porkkanoista, sulatejuustosta, kermasta, sitruunoista, marjoista ja marengeista. Aikaa ruoanlaittoon oli tunti.

Biologiaa ja terveystietoa opettava Kristiina Suokivi oli varmistanut, että kyseisistä raaka-aineista on koottavissa kelpo kokonaisuuksia. Pelin hengen mukaisesti reseptejä ei paljastettu opiskelijoille.

Suokivi ja matemaattisia aineita opettava Hanna Pietilä hämmästyivät, kuinka kekseliäästi nuoret ratkoivat haastetta.

Osa käytti hakukone Googlea, ja vielä tehokkaammaksi osoittautui tekoälysovellus Chat GPT.

Titta Toivonen valmisti paahtovanukasta eli crème brûléetä.
Titta Toivonen valmisti paahtovanukasta eli crème brûléetä.

Tervetullutta vaihtelua lukioarkeen

Titta Toivonen tuumaili ensin itsekseen, mitä raaka-aineista voisi tehdä ja pyysi tekoälyltä mieleen juolahtaneiden ruokien reseptejä.

– Reseptejä tuli, mutta tekoälyä piti pyytää pienentämään niitä, koska raaka-aineita oli niin vähän, Toivonen kertoi.

Myös Maisa Koho ryhmineen hyödynsi tekoälyä luettelemalla sille tarjolla olleet ainesosat ja pyytämällä niihin sopivia reseptejä.

Kohon mielestä tekoäly toimi niin hyvin, että sitä voisi tarpeen tullen hyödyntää kotikeittiössä.

Sekä Toivosen että Kohon mielestä ruoanlaitto ja luovuutta koettelevat haasteet ovat mukavaa vaihtelua lukioarkeen.

Myös Kiia Kinnunen , Hilda Pokkinen ja Lyyti Lehtonen tuumasivat, että käytännön taitoja voitaisiin harjoittaa lukiossa useamminkin. Heidän viimeisestä kotitaloustunnistaan ehti vierähtää kolmisen vuotta.

Opiskelijat laittoivat ateriat vaaditussa ajassa ja kokkisodassa kaikki julkistettiin voittajiksi.

Kiia Kinnunen, Hilda Pokkinen ja Lyyti Lehtonen selvittivät tekoälyn avulla, mitä tarjolla olleista aineksista voisi valmistaa.
Kiia Kinnunen, Hilda Pokkinen ja Lyyti Lehtonen selvittivät tekoälyn avulla, mitä tarjolla olleista aineksista voisi valmistaa.

Kohotuksen perusteet tutuiksi

Keittiökemian opintojakso oli tarjolla perinteiseksi muodostuneella Elisenvaaran lukion teemaviikolla, jolloin opiskelijat ja oppilaat keskittyvät yhteen tarjolla olevaan aihepiiriin.

Keittiökemian ryhmän viikko alkoi piirakoiden leipomisella. Osa valmisti vesitaikinan leivinjauheella ja toiset tekivät sen ruokasoodalla. Leivinjauhetta sisältänyt taikina kohosi, mutta ruokasoodalla höystetty taikina ei.

Ruokasooda kun vaatii toimiakseen happamat olosuhteet ja sitä käytetään hapanta ainesosaa sisältäviin taikinoihin. Ryhmä tarkasteli myös hiivan ihannelämpötiloja ja tutki mikroskoopilla, miltä sen solut näyttävät.

Viikon kohokohtia oli vierailu Turun yliopiston elintarviketieteiden laitokselle, missä opiskelijat perehtyivät haistamiseen sekä maistamiseen. Tutkimusravintolassa he saivat yksityiskohtaista tietoa hiilihydraateista ja rasvoista. Päivän päätteeksi ryhmä tutustui Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa maustekasveihin.

Anna Zaichenko, Emilia Kajala ja Viivi Luotonen päättivät valmistaa tarjolla olleista aineksista porkkanakeiton ja marjaisan jälkiruoan.
Anna Zaichenko, Emilia Kajala ja Viivi Luotonen päättivät valmistaa tarjolla olleista aineksista porkkanakeiton ja marjaisan jälkiruoan.

FAKTA

Elisenvaaran lukiossa järjestettiin 5.–9.5.2025 perinteinen teemaviikko.

Teemaviikolla opiskelijat ja opettajat keskittyvät tiettyyn valitsemaansa aihekokonaisuuteen.

Tällä kertaa teemaopintoja olivat: leirikoulu Irlannin Dubliniin, keittiökemiaa, historian hirmuhallitsijat ja peliohjelmoinnin alkeet Unitylla sekä lukiolaisen TET.

Opettajat suunnittelevat teemaviikon opintojaksot ja opiskelijat päättävät, mitkä niistä toteutuvat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän