
PÖYTYÄ. Maanpäänkulman tuulivoimahanketta esitellyt yleisötilaisuus keräsi Riihikosken koulun ruokalan täyteen kuulijoita viime viikolla. Yhtään tuulivoiman puolustajaa ei ainakaan yleisöpuheenvuorojen perusteella ollut paikalla. Ja vaikka olisi ollutkin, tuskin olisi suutaan avannut, sen verran kiihkeätunnelmainen tilaisuus oli.
Maanpäänkulmalle suunnitellaan kuutta tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus olisi enintään 270 metriä. Yhden voimalan teho olisi 6–10 MW. Tuulivoimaloiden käyttöikä olisi 30–35 vuotta. Hankealueen koko on 1135 hehtaaria. Suuri osa alueen maanomistajista on jo tehnyt vuokrasopimuksen tuulivoimayhtiön kanssa.
Alue sijaitsee noin 13 kilometriä Riihikoskelta luoteeseen ja Kuhankuonolla sijaitsevasta seitsemän kunnan rajakivestä noin kuusi kilometriä koilliseen.
Jos hanke etenee, se voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2031.
Maanpäänkulman tulivoimapuistoa suunnittelee Abo Energy. Yhtiöllä on suomessa 12 kehitettyä hanketta ja 29 kaavoituksessa eri puolella Suomea. Kyseessä on saksalainen perheyhtiö.
Valvottuja öitä
Eniten tilaisuudessa keskusteltiin tuulivoimaloiden äänestä. Kunnanvaltuutettu Farid Harala (ps.) käytti useammankin pitkän puheenvuoron, missä hän luetteli tuulivoimaloiden haittoja ja ihmetteli, miksei niistä kerrota.
–Asun 3,4 kilometrin päässä Verhonkulmalta. Kun jättöpyörre osuus rakennukseen, korviin tulee jatkuva paineen tunne. Koska melu on matalataajuista, korvatulpat eivät auta eivätkä tyhjät lupaukset valvottuina öinä, Harala sanoi.
Hänen mukaansa on suuri ongelma, että lainsäädäntö ottaa huomioon vain kuulon kautta koetun äänen, mutta ei muita fysiologisia vaikutuksia.
Abo Energian edustajat puolestaan painottivat, että voimaloita suunnitellaan lainsäätäjien tekemissä puitteissa.
Myös kiinteistöjen arvon putoaminen huoletti kuulijoita.
–Kyseessä on Saksasta johdettu raaka liiketoiminta ja Suomessa ollaan sinisilmäisiä. Voimalaa suunnitellaan keskelle Pöytyää ja melu heijastuu pitkälle. Ikinä ei tällaista hanketta pitäisi päästää läpi, eräs kuulija sanoi.
Entäs lopussa?
Kunnanvaltuutettu Veikko Niittymaa (kesk.) puolestaan kysyi, mitä hankkeeseen vaikuttaa se, että maakuntakaavaa ollaan parhaillaan päivittämässä. Abo Energyn edustaja arveli, että hanke pysynee maakuntakaavan päivityksessä tuulivoima-alueena.
Myös siitä keskusteltiin, mitä voimaloille tapahtuu 30 vuoden päästä. Lavat ovat ongelmajätettä ja ratkaisut niiden kierrättämiseksi ovat edelleen kehitteillä. Abo Energy muistutti, että sen varalle että voimalayhtiö menee esimerkiksi konkurssiin eikä pysty purkamaan voimaloita on olemassa vakuustili, johon talletetaan voimalan toiminta-aikana rahaa purkamista varten.
Abo Energyn arviota siitä, että voimalat toisivat Pöytyälle vuosittain 190 000 euroa kiinteistöverotuloja eli koko toiminta-aikana 5,7 miljoonaa, pidettiin liian suurena. Päin vastoin epäiltiin, että Pöytyän kiinteistöverotuotot pienenisivät, jos kiinteistöjä aletaan tulevaisuudessa verottamaan niiden todellisen arvon mukaan. Jos tuulivoimaloiden lähellä olevien kiinteistöjen arvo laskisi niin kuin vastustajien oletus on, myös kunnan saamat kiinteistöverotulot laskisivat.
Hankkeen arviointiohjelma on luettavissa ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa: www.ymparisto.fi/maanpaankulman-tuulivoimahanke-YVA. Painettu versio on luettavissa Riihikosken virastotalolla ja Kyrön toimipisteellä.
Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja lausuntoja kirjallisesti. Ne on toimitettava viimeistään 15.5. osoitteeseen kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi tai postitse Varsinais-Suomen ELYkeskus, PL 236, 20101 Turku.
FAKTA: Kahdenlaista melua
Korvin kuultavan melun lisäksi tuulivoimalat tuottavat alataajuisia ääniä ja infraääniä, jotka ovat ihmiskorvan kuuloalueen alapuolella. Niiden haitallisuuden eri ihmiset aistivat eri tavoin.
THL:n mukaan tuulivoimaloiden aiheuttamaa infraääntä on viime vuosina ehdotettu tuulivoimaloiden mahdollisten terveyshaittojen aiheuttajaksi. Osa tuulivoimatuotantoalueiden läheisyydessä asuvista henkilöistä on kertonut monenlaisista elämänlaatua heikentävistä oireista, jotka he ovat itse yhdistäneet tuulivoimaloiden infraääneen. Yleisimpiä oireita ovat päänsärky ja muut säryt, pahoinvointi, huimaus, uupumus, paineen tunne korvassa, tinnitus, korkea verenpaine ja rytmihäiriöt.
Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa vuoteen 2030 linjattiin, että tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista on tehtävä riippumaton ja kattava selvitys. THL osallistui vuonna 2017 selvityksen ensimmäiseen vaiheeseen, jossa käytiin läpi aiheeseen liittyvä kansainvälinen vertaisarvioitu kirjallisuus ja raportit.
Selvityksen tärkein johtopäätös oli, että tieteellistä näyttöä tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen terveysvaikutuksista ei ole, mutta asiaa on toistaiseksi tutkittu hyvin vähän, eikä pitkäaikaisen altistumisen haittoja voida täysin sulkea pois.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL