
AURANMAA/KOSKI. Laki mahdollista edelleen sen, että kunnat voivat halutessaan maksaa kotona lapsensa hoitaville pienten lasten vanhemmille kuntakohtaista kotihoidontukea. Aikoinaan vaihtoehdolla pyrittiin kannustamaan perheitä siihen, ettei alle 3-vuotiaita lapsia vietäisi kunnallisiin hoitopaikkoihin.
Maailma on kuitenkin muuttunut, jo pelkkä sana lastenhoito on vaihtunut varhaiskasvatukseksi, olipa kasvatuksen kohde sitten miten vaippaikäinen tahansa.
Samalla kunnat ovat yksi toisensa perään luopuneet kotihoidontuen maksamisesta, ja pikkupiltit viedään lähes säännönmukaisesti hoitoon päiväkoteihin.
Aurassa kuntakohtainen kotihoidontuki lopetettiin vuoden 2024 lopussa. Päätös oli yksi säästökeino kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa. Tuen lopettaminen ei Auran varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltosen mukaan ole vaikuttanut varhaiskasvatuksen kysyntään kunnassa.
Myöskin Marttilassa, Oripäässä ja Pöytyällä on lapsia hoidettu viime vuodet ilman kotihoidontuen kuntalisää, eikä kuntien nykyisillä varhaiskasvatuksen viranhaltijoilla ole tietoa siitä, mikä vaikutus lisän maksamisella tai tuen maksamisen lopettamisella on kenties ollut päiväkotipaikkojen kysyntään.
– Meillä ei ole ollut puhetta lisän maksamisesta, mutta juuri nyt meillä on tekeillä varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys, jossa kotihoidontuki nostetaan yhtenä vaihtoehtona esille, Oripään varhaiskasvatuspäällikkö Tanja Yrttiaho kertoo.
Iloinen poikkeus
Auranmaan alueella ainoastaan Koskella maksetaan edelleen kotihoidon kuntalisää perheille, jotka hoitavat itse lapsensa kotonaan. Tuen määrä on 150 euroa kuukaudessa alle 3-vuotiaista lapsista.
Ainoat vaatimukset tuen maksulle ovat, että lapsesta maksetaan myös Kelan kotihoidon tukea, hoitorahaa, ja lasta hoidetaan kotona.
Tällä hetkellä Kelan maksama hoitoraha yhdestä alle 3-vuotiaasta, kotona hoidettavasta lapsesta on 377,68 euroa kuukaudessa.
– Viime vuonna, kun meille tuli maksuton varhaiskasvatus yli 3-vuotiaille, niin silloin muutettiin alle 3-vuotiaiden kuntalisän perusteita. Tällä yritetään kannustaa vanhempia hoitamaan alle kolmevuotiaita kotona, koska heille varhaiskasvatus on maksullista. En usko, että lähiaikoina ollaan lopettamassa kuntalisän maksamista, kunnan varhaiskasvatuksen tiedonhallintasihteeri Taru Leime kertoo.
Kunnassa riittää kuitenkin, kuntalisästä huolimatta, alle kolmevuotiaita, jotka tarvitsevat kunnallista päivähoitoa. Tulevana syksynä jopa sen verran, että päiväkoti Naavatassun tilat loppuvat kesken.
Sen vuoksi kunnassa on päädytty erikoiseen ratkaisuun: Koskelle perustetaan uusi, kahden lastenhoitajan ja seitsemän alle 3-vuotiaan päiväkotilapsen ryhmä, joka sijoitetaan seurakunnan päiväkerhon tiloihin.
– Mukavaa, että on lapsia, me ollaan tyytyväisiä, toteaa varhaiskasvatuksen erityisopettaja Mari Sintonen.
Hoitopaikkatarvetta lisää sekin, että kunnassa aiemmin toimineet perhepäivähoitajat ovat lopettaneet toimintansa, eikä uusia perhepäivähoitajia ole toistaiseksi löytynyt.
—-
”Me ollaan vaan onnellisesti Koskella”
Saila Mäkinen työskentelee lähihoitajana vanhainkodissa Koskella. Kolmen tyttären äiti on vastikään ilmoittanut esimiehelleen, että jää kuopuksestaan hoitovapaalle 3. tammikuuta 2027 asti.
Parhaillaan hän viettää vanhempainvapaan viimeisiä viikkoja kotona Hertan, 5, Martan, 2, ja Kertun, 7 kk, kanssa.
Hoitovapaan aikana Mäkinen on oikeutettu Kelan maksamaan kotihoidontukeen ja Kosken kunnan maksamaan kuntalisään.
Kuntalisän edellytyksenä on, että perheessä on alle 3-vuotias lapsi, josta Kela maksaa kotihoidontukea ja se, että lasta hoidetaan kotona. Määrältään lisä on 150 euroa kuukaudessa.
–Tuo summa ei ole sellainen, että se olisi vaikuttanut päätökseeni jäädä kotiin Kertun kanssa. Rahasummana se on tosi pieni, mutta silti ihan ehdottomasti kaikki, mitä kunta tekee – tämä kuntalisä ja se, että Koskella on maksuton varhaiskasvatus yli 3-vuotiaille lapsille – osoittaa, että Koski yrittää pitää kiinni lapsiperheistä, Mäkinen kiittelee.
Elokuussa perheen arki muuttuu, kun Martta ja Hertta menevät päiväkotiin kolmeksi päiväksi viikossa ja äiti jää yksin kotiin Kertun kanssa. Mikäli myös Martta jäisi edelleen kotiin, saisi äiti hänenkin osaltaan kotihoidontuen ja kuntalisää, mutta se olisi edellyttänyt nykyisen päiväkotipaikan irtisanomista.
–Muualla asuvat lapsiperhekaverini eivät mieti, mihin kuntaan kuuluvat, mutta me ollaan vaan onnellisesti Koskella. Minä oikeasti rakastan asua täällä, Saila Mäkinen tunnustaa.
”Äiti tekee vaan hommia”
Hoitovapaalla ollessaan Saila Mäkinen voi myös tehdä työkeikkoja ilman, että se vaikuttaisi hänen saamaansa kuntalisän määrään. Kotihoidontukeen työkeikat vaikuttavat vain, mikäli tietyt tulorajat ylittyvät.
– Olen 36-vuotias, joten ehdin olla työelämässä ja säästää 11 vuotta ennen kuin sain ensimmäisen lapseni. Haaveeni oli aina olla kotona lasten kanssa muutama vuosi heidän ollessaan pieniä. En silti ehkä ihan kolmea vuotta välttämättä olisi kotona, se tuntuu kaukaiselta, Mäkinen miettii.
Kamalalta hänestä tuntuisi kuitenkin sekin, että pitäisi mennä töihin heti vanhempainloman jälkeen, jolloin lapsi on vasta yhdeksän kuukauden ikäinen.
Tosin perheenäiti on myös huomannut, että tyttäret ovat erilaisia. Kaksivuotiaana päiväkotiin pistetty Hertta kaipaa muiden lasten seuraa, Martta taas on tyytyväinen kotona, vaikka olikin jo hetken välillä päiväkodissa.
– Minusta on aika kiva olla päiväkodissa, kun siellä voi leikkiä kavereiden kanssa. Äiti ei leiki, kun se vaan tekee hommia, topakka Hertta huomauttaa.