
PÖYTYÄ/Kyrö. Maauimalaa ylläpitävässä Kyrön Seudun Kyläyhdistyksessä ehdittiin jo jännittää, tuleeko tänä kesänä lainkaan helteitä. Yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Kärhän mukaan uimalassa oli hiljaista aina heinäkuun alkuun asti, jolloin sää viimein lämpeni.
Maauimalassa tilastoitiin kesäkuussa vähän yli 300 käyntiä, mutta heinäkuussa niitä on kertynyt jo reilusti yli 1 000.
Kärhä kiittelee Lions Club Karinainen/Kyrön maanantaina 14.7. tarjoaman maauimalapäivän olleen hyvä lähtölaukaus hellejaksolle. Silloin altaaseen oli vapaa pääsy, mikä houkutti tapahtumaan 350 kävijää.
Allasveden lämpötila on nyt kohonnut 25 asteeseen. Kärhä arvelee lukeman olevan lakipiste. Ennusteiden perusteella sää viilenee ensi viikosta alkaen.
Tavoitteena taloudellinen tasapaino
Kyrön Seudun Kyläyhdistys on voittoa tavoittelematon toimija, joka tähtää plus miinus nolla -tulokseen. Johanna Kärhä sanoo kahdellakin helleviikolla olevan iso merkitys taloudenpitoon.
Kannattavuusyhtälö ei ole ihan yksinkertainen, sillä helteiden ja kävijähuippujen aikaan kalliita allaskemikaaleja kuluu monin verroin enemmän kuin viileillä säillä.
Tuloja yhdistys toivoo saavansa myös maauimalan vuokraamisesta yksityiskäyttöön. Sitä varten on tarjolla aikoja etenkin arkisin ja viikonloppuiltoina.
Kylmäuintikausi vakiokävijöineen on tärkeä osa kyläyhdistyksen talouden kivijalkaa. Yhdistyksen hallitus ei ole vielä päättänyt kylmäuintikauden alkamisajankohtaa.
– Se pyritään aloittamaan heti kesän päättymisen jälkeen. Asiasta ilmoitetaan tarkemmin somessa, kyläyhdistyksen nettisivuilla ja Viikkolehden Tervemenoa-palstalla, Kärhä kertoo.
Altaan tekniikan hän kertoo toimivan eikä sen suhteen ole mittavia investointitarpeita. Sen sijaan pienempiä kunnostus- ja huoltotöitä maauimalassa riittää entiseen tapaan.
Kyläyhdistyksessä ollaan huolissaan Leader-tuen tulevaisuudesta
Kyrön Seudun Kyläyhdistyksessä on huolestuttu Suomen Kylät ry:stä kantautuneista kuulumisista, joiden mukaan Leader-tuki voi poistua kyläyhdistyksiltä.
Kyrön maauimalaan on saatu hankittua Leaderin turvin aurinkopaneelit sekä allasimuri.
Huolen aiheuttaja on Euroopan komission 16. heinäkuuta julkaisema rahoituskehys vuosille 2028–2034. Siinä lupaillaan, muttei varmisteta Leader-toiminnan jatkoa.
Lisäksi Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka on muuttumassa. Maataloustukia, maaseudun kehittämistä, kalataloutta sekä aluekehittämistä ollaan yhdistämässä saman kokonaisuuden alle. Alustavien tietojen mukaan maaseudun kehittämisrahoitus ja muun muassa Leader-tuki voisivat vähentyä merkittävästi, kun taas ruoantuotanto ja aluekehittäminen korostuisivat.