Oripään palvelutalon pata lakkaa pian porisemasta

0
Oripään palvelutalossa toistakymmentä vuotta työskennelleelle Taina Isotalolle (oik.) puhaltava nyt uudet tuulet. Kirsi Rinne oli keskiviikkona kokkina Isotalon siivotessa pian kylmenevää keittiötä.

ORIPÄÄ. Keittiötoiminta Oripään palvelutalolla loppuu ja keittiö muuttuu jakelukeittiöksi. Ruokaa aletaan tuoda Uudestakaupungista kaksi kertaa viikossa kylmänä ja jatkossa ruuat lämmittää asukkaille hoiva-avustaja. Ruokapalveluiden muutos on osa laajempaa, koko Varhan kattavaa uudistusta.

Oripään palvelutalon ruokapalveluista on vastannut tammikuussa 2 023 alkaen Kaarea Oy. Kaarea Oy:n toimitusjohtaja Miika Markkasen mukaan muutoksella haetaan yhdessä Varhan kanssa toimintamallia, joka tuottaa kustannustehokkaampia palveluja. Tavoitteena on yhdenmukaistaa ruokapalvelua hyvinvointialueella, keskittää aterioiden valmistus sekä laajentaa kylmätoimitukset muihinkin asumisyksikköihin.

–Ruokaa tuotetaan tällä hetkellä useassa valmistuskeittiössä Varsinais-Suomen alueella. Osa keittiöistä ei palvele enää nykypäivän vaatimuksia ja yksiköiden päivittämiseksi tulisi tehdä mittavia investointeja. Ruoan tasalaatuisuuden ja turvallisuuden takaamiseksi myös jatkossa on tarpeen tiivistää keittiöverkkoa, Markkanen sanoo.

–Tähän mennessä ruokapalvelu on ollut hyvin pirstaleinen toimintatapojen, ruuan ja valmistustapojen suhteen. Tavoitteena on ruuan yhtenäisempi laatu esimerkiksi allergeenien osalta ja samalla kustannussäästöt, Varhan palvelupäällikkö Marjo Reyes lisää.

Uusi toimintamalli otetaan käyttöön porrastetusti eri yksiköissä elo-syyskuun aikana. Se tuo Markkasen mukaan joustoa yksiköiden ateriointiaikatauluihin. Markkanen ja Reyes sanovat muutoksen myös lisäävän kodinomaisuutta asumisyksiköissä.

TOIMINTAMALLIA on pilotoitu kevään aikana Varhan muissa yksiköissä. Saadut kokemukset ovat olleet kahtalaisia.

–Osassa kohteista pilotointi sujui hyvin, osassa nousi esiin muutostarpeita, joihin kesän aikana on vastattu, Varhan asumispalvelujohtaja Susanna Kaunisto kertoo.

–Ymmärrämme, että muutokset voivat herättää kysymyksiä ja epävarmuuttakin, mutta tavoitteena on kuitenkin yhtenäisten toimintamallien kautta sujuvoittaa arkea ja tehtävänjakoa yksiköissä eri tehtävissä työskentelevien työntekijöiden kesken, Kaunisto jatkaa.

Oripäässä muutos onkin herättänyt huolta. Valmistuskeittiön säilyttämisen ja lämpimän lähiruuan puolesta käynnistetyn adressin oli keskiviikkoiltapäivään mennessä allekirjoittanut jo 232 henkilöä.

–Mielestämme neljä päivää jääkaapissa säilytetty ruoka ei ole vanhuksille enää ravitsevaa. Ruuan tulisi olla terveyttä tukevaa ja mielihyvää tuottavaa, koska ilot ovat usein pieniä ja ruoka on yksi suuri päivittäinen ilonaihe, vetoomuksessa todetaan.

Monelle palvelutalon asukkaista ruokailu on tärkeä osa päivän rutiineja. Ruuan maittavuuden ja terveellisyyden pelätään kärsivän kylmäkuljetuksiin siirtymisestä. Huolta on myös henkilöstöresursseista. Vetoomusta laadittaessa oli tieto, että palvelutalon listoille otettava, ruokien lämmityksestä vastaava hoiva-avustaja korvaisi yhden hoitajan paikan. Tämän pelättiin vievän hoitotyöstä yhden pätevän hoitajan ja keittiöajan olevan suoraan pois vanhuksilta.

Susanna Kauniston mukaan keittiömuutoksien vaikutuksia tarkastellaan asumispalveluissa yksikkökohtaisesti varmistaen, että yksiköissä on riittävä resurssointi hoidon työtehtävien lisäksi myös avustaviin tukipalvelutehtäviin.

–Toisin kuin adressissa sanotaan, Oripään palvelutalossa ei ole korvattu hoiva-avustajalla lähihoitajan tehtävää. Yksikköön on lisätty hoiva-avustajan tehtävä keittiöverkkomuutokseen liittyen. Hoitohenkilökunnan resursointi säilyy siis entisellään, Kaunisto rauhoittelee.

Oripään palvelutalon valmistuskeittiön puolesta kerättävä adressi on avoinna vielä pari viikkoa. Adressi löytyy osoitteesta https://www.adressit.com/huoli_oripaan_palvelutalon_asukkaiden_ruuasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän