Pyhiä vesistöjä

0

Naistenviikko on onnellisesti takana, Jaakonpäivä menossa, unikeonpäivä tulossa ja syyskesä aluillaan. Mikäs sen mukavampaa tähän aikaan vuodesta? Tuskin juuri yhtään mikään.

Tietäväinen vanha kansa tiesi, että Jaakonpäivän tietämissä uimavedet alkavat viiletä, kun Jaska nakkaa kylmän kiven vesistöön. Yöt pitenevät ja tummuvat, syyskesä alkaa ja kaura alkaa kasvaa.

Kirkas ja lämmin Jaakko tietää kylmää joulua. Se pitänee edelleen pääosin paikkansa, mitä nyt säät joskus sohlaavat enemmän kuin ennen.

Suomen Epätieteellisen Seuran toimelias toiminnanjohtaja Jaakko Koskinen on pitänyt uimavedet kylmäävän kivenheiton kunnioitettavaa perinnettä yllä jo tasan 30 vuotta.

Monenlaista murikkaa on Koskis-Jaakko Helsingin Kauppatorin Linnanaltaaseen viskannut vuodesta 1995 lähtien. Heittovälineisiin ovat kuuluneet muun muassa Nurmijärven kivi, Volgan mutkan kivi, katutyömaalta vipattu mukulakivi ja silitysrauta.

Epätieteilijät muistuttavat, että parhaiten heidän ja kaikkien muidenkin merkittävien tahojen toimista pysyy kärryillä, kun lukee lehtiä ja kuuntelee radiota tai katselee televisiota sen etupuolelta.

Jaakoilla on joka tapauksessa kiireinen päivä luvassa tässä tuhansien järvien maassa. Kiviä paiskiessa voi tulla ihan hiki.

Pelkästään Pyhäjärviä lainehtii Suomessa liki 40. Suurin niistä on Karjalan Pyhäjärvi, joka yltää myös Venäjän puolelle. Sinne ei kannata mennä. Pinta-alaa Kiteen ja Parikkalan Pyhäjärvellä on melkein 21000 hehtaaria.

Kooltaan hyvänä kakkosena on reilun 15000 hehtaarin laajuinen Yläneen Pyhäjärvi, jota jotkut myös Säkylän Pyhäjärveksi kutsuvat. Ei se mitään. Niin tai näin. Se on joka tapauksessa sekä Varsinais-Suomen että Satakunnan maakuntajärvi ja Suomen ylivoimaisesti tutkituin Pyhäjärvi.

Pirkanmaallakin on oma Pyhäjärvensä. Mikäs se kaupunki siellä taas onkaan… niin Tampere. Sen vieressä on Pyhäjärvi. Tamperetta toki selvästi vanhempia Pyhäjärvi-paikkakuntia ovat Tammela ja Ulvila.

Kaikki pyhä ei välttämättä aina ole suurta ja mahtavaa. Enontekiöllä liplattelee kolmihehtaarinen Pyhäjärvi.

Turhalla koolla ei ole pilattu myöskään Pyhäjärven kaivoskaupunki Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä asuu vähän yli 4600 ihmistä. Pyhäjärvi on Kaskisten jälkeen Suomen toiseksi pienin kaupunki.

Pyhäjärven pitäjäruokia ovat muikkupotut ja nyrkkirieska. Mutta mitä olisi Pyhäjärvi ilman nimikkojärveään. Kyllä siellä Pyhäjärvi on, Pohjois-Pohjanmaan maakuntajärvi.

Jorma Kaarto

toimittaja evp.

jtkaarto@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän