Tarvasjoen kaupat esillä kotiseutumuseossa

0
Uiton kauppa. Auran Osuusliike aloitti Seppälän kylässä I. Järvisellä vuonna 1936 ja jatkoi vuonna 1938 Uitolla. Kauppatoiminta Seppälässä loppui vuonna 1986.

TARVASJOKI . Tarvasjoen kotiseutumuseossa on tänä kesänä uusi näyttely, jossa sanoin ja valokuvin esitellään Tarvasjoen kauppoja ja niiden historiaa.

Kaupankäyntiä säädeltiin keskiajalta 1800–luvun puoliväliin saakka merkantilistisella talouspolitiikalla, jonka mukaisesti kaupungeilla oli yksinoikeus kaupankäyntiin. Muutaman kerran vuodessa järjestettävillä markkinoilla talonpojat saivat myydä tuotteitaan itse. Lisäksi vaihtamalla tavaraa kaupunkiporvareiden kanssa voitiin hankkia kaikenlaista tarpeellista.

Kaupankäynti vapautui 1800–luvun puolivälissä. Vuonna 1877 Tarvasjoelle anottiin ensimmäisiä kauppalupia Juvalle, Euraan ja Seppälään. Nämä kaupat eivät ehkä toteutuneet. Kaupankäynti Euralla alkoi kuitenkin varmuudella viimeistään vuonna 1880, kun Frans Lindholm (myöhemmin Liete) aloitti kaupanpidon rakentamassaan liikkeessä. Tiedetään myös, että vuonna 1900 Tarvasjoella toimivat kauppiaina Euralla Kustaa Kaseva, Jauholassa Frans Nurmi ja Suurilassa Juha Hellén.

Osuuskauppaliike lisäsi vaihtoehtoja maaseudun kaupankäyntiin 1900–luvun alusta. Ensimmäiseksi ehti Marttilan Osuuskaupan sivumyymälä, joka aloitti Euran kylän Sillanpään huvilassa vuonna 1904. Sen jatkajaksi perustettiin Euran kappelin Osuuskauppa vuonna 1906. Samana vuonna aloitti Jauholassa Savijoen Osuuskauppa.

Näyttelyssä esitellään niin osuuskauppoja kuin yksityisiä kauppoja kylittäin ryhmiteltynä. Näyttelyjulisteissa kerrotaan Tarvasjoen kauppojen vaiheista kaupankäynnin alkumetreiltä nykypäivään asti. Tekstien oheen on museon kokoelmista poimittu vanhoja valokuvia kaupoista. Lisäksi Eeva Sisso on käynyt kuvaamassa vielä olemassa olevat kaupparakennukset, joten uudempiakin kuvia on nähtävillä.

Kauppojen sijainnit on merkitty seinällä olevaan Tarvasjoen pitäjänkarttaan – ne kaikki, joiden sijainnit tiedetään. Kävijöiltä toivotaankin asiassa apua: vielä ei ole saatu selville, missä sijaitsivat Kustaa Kasevan kauppa Eurassa tai Frans Nurmen kauppa Jauholassa. Tai ovatko kaikki kaupat jo tiedossa, vai muistaako joku kaupan, jota näyttelyssä ei mainita.

–Kaikista kaupoista ei kuvamateriaalia Liedon museon kokoelmissa vielä ole, joten vanhoja kuvia otetaan mielellään museoon digitoitavaksi, vinkkaa Liedon museon johtaja Leena Viskari .

–Myös kauppoihin liittyviä muistoja toivotaan arkistoitavaksi museoon niin kirjoitettuna kuin kerrottuna, jatkaa Viskari. Valokuvia ja kirjoitettuja muistoja voi tuoda Tarvasjoen kotiseutumuseoon sunnuntaisin aukioloaikaan ja antaa niitä museon oppaalle Marita Saurénille. Tai sitten voi ottaa yhteyttä Nautelankosken museoon ja sopia asiasta museon henkilökunnan kanssa.

Tarvasjoen kotiseutumuseo ja näyttely Tarvasjoen kaupoista on avoinna sunnuntaisin kello 11–14 elokuun loppuun asti sekä Härkätie-päivänä perjantaina 25.7. klo 11–14. Tarvasjoen kirkkoon on myös mahdollista päästä tutustumaan museon aukioloaikana. Museon avoinna pidosta huolehtivat Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry. ja Liedon museo. Museossa on pieni museopuoti ja kahvio. Museoon on vapaa pääsy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän