Yhden ihmisen kuvatutkielma Aurajoen tilasta

0
Nautelankoskella Anni Savolainen kuvaa jokea ja kaunista koskiympäristöä. Samaa hän tekee myös muilla Aurajoen koskilla.

AURAJOKI. Aurajoen merkitys suomalaisille ja erityisesti varsinaissuomalaisille on merkittävä.

–Olen pohtinut ihmisten suhdetta Aurajokeen ja siihen, kuinka tunnettu joki onkaan. Taustan täytyy olla historiassa, sillä onhan Aurajoen suulle perustettu Suomen ensimmäinen kaupunki, Turku, pohtii Anni Savolainen .

Savolaisen pohdinnat Aurajoesta ovat ottaneet hieman tavallista enemmän tuulta allensa, sillä hän on aloittanut oma-aloitteisen kuvareportaasin tekemisen aiheenaan Aurajoki.

–Kuvaan erityisesti kahta asiaa. Joella tapahtuvaa virkistyskäyttöä sekä eri tapoja, miten joesta pidetään huolta. Virkistyskäytössä keskityn kaikkeen kalastuksesta suppailuun.

–Joesta huolehtiminen onkin laajempi asia, sillä siihen liittyvät muun muassa vieraslajien kitkentä, koskien raivaus, roskien keruu ja siivous sekä joen elinvoimaistamiseen liittyvät asiat, Savolainen luettelee.

Reportaasin tarkoitus on kartoittaa kameran linssin kautta Aurajoen laatua ja joen merkitystä paikallisille asukkaille.

Monia näkemyksiä


–Aurajoesta kuulee monenlaista näkemystä ja juttua, mutta haluan selvittää ihan oikeasti, mitä joelle kuuluu ja mitkä kuulopuheet pitävät paikkansa. Olen esimerkiksi kuullut, että joki on kaventunut, mutta en osaa sanoa, mihin tuo lausunto perustuu. Jään mielenkiinnolla odottamaan, saanko kaivettu faktaa tuosta asiasta ja sitten kuvallisesti tuoda sitä esiin, Savolainen suunnittelee.

Savolainen on ollut nyt 14 vuotta turkulainen ja suhde Aurajokeen on vakaa.

–Onhan joki turkulaisille ikonisen merkityksellinen, kun se halkoo kaupungin. Halusin tietää, missä kunnossa joki on. Aloin oikeastaan tehdä projektia, sillä Aurajokea koskevissa uutisissa puhutaan juuri joen kaventumisesta, rehevöitymisestä ja ravinneylijäämistä. Noistahan syntyy huoli joesta, Savolainen pohtii.

Lopputuotoksena Savolainen tuottaa laajan artikkelin kuvineen, jota hän tarjoaa valtakunnallisille medioille julkaistavaksi.

–Tämä projekti on saanut jo nyt sen verran paljon vastakaikua, että olen hieman jo pohtinut jatkoakin tuonne Aurajoen valuma-alueille ja saaristoon. Aiheesta voisi saada myös hienon kirjan, Savolainen suunnittelee tulevaa.

Kaikkea mahdollista


Projektia tehdään Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön myöntämän apurahan turvin, mutta projekti lähti käyntiin ihan ilman rahoitusta. – –Kuvaan tällä hetkellä kaikkea mahdollista. Tämän hetken ajatus on kuvata vuoden loppuun asti. Olen freelance-toimittaja ja yrittäjä eli samalla teen tietenkin muita töitä, Savolainen selvensi.

Aurajoki-intoilijaksi tunnustautuva Savolainen on huhuillut Liedon, Oripään ja Pöytyän Facebook-ryhmissä Aurajoki-kuvausaiheiden perään. Häneen onkin otettu yhteyttä, erityisesti Pöytyältä.

–Oripäästä ei ole yhtään kuvauskohdetta, mutta Pöytyällä tosiaan olen käynyt ja menen myöhemminkin kuvaamaan. Kuvaan muun muassa kalastavia lapsia Kuuskoskella ja uimista. On ollut puhetta myös vesillä liikkujien kuvaamisesta ja magneettikalastajien ikuistamisesta digifilmille, Savolainen kertoo.

Hän myös vihjaa, että häneen voi edelleen ottaa yhteyttä mielenkiintoisten, mutta myös tavallisten Aurajoen kuvauskohteiden suhteen. Savolainen on kiinnostunut myös tarinoista liittyen Aurajokeen.

–Projektini tuntuu merkittävältä ja ajankohtaiselta, kun Turku suunnittelee kovaa kyytiä 800-vuotisjuhliaan, Savolainen on huomannut.

Tuomas Honkasalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän