Poke bowl on helppo ja terveellinen kotiruoka

0
Valmis poke bowl näyttää siltä, että ei sitä liian pitkään pysty katselemaan, kun se onkin jo lusikoitu tuulensuojaan eli ääntä kohti. Herkullinen kattaus.

PÖYTYÄ . Rumi Asanan keittiössä tuoksuu riisi, inkivääri ja kala. Fileerausveitsi odottaa lohifileen vieressä, riisinkeitin kuumentaa riisi-ohra-kaura-sekoitusta ja Asana nostelee kastikkeita pöytää.

Kurkut on jo viipaloitu ja seuraavaksi esille otetaan merileväsalaatti ja ananakset.

–Suomalainen kotiruoka on hyvää ja terveellistä, mutta ihmiset syövät nykyään aivan liian prosessoitua ruokaa. Haluaisin, että ihmiset söisivät kotona yksinkertaisista perusaineksista tehtyä kotiruokaa, jossa ei olisi lisäaineita ja ylimääräisiä aineksia, Asana sanoo.

Prosessoitujen ruokien vaikutus ihmisten terveyteen on negatiivinen. Kotona ruuan laittaminen on myös sosiaalisesti positiivinen juttu, kun ruokaa laitetaan yhdessä.

–Laitoin kotona äidin kanssa ruokaa ja opin silloin jo paljon, Asana muistelee.

Japanilaisen keittiön hyvät puolet keskittyvät siihen, että kalaa syödään paljon. Kalassa on tunnetusti hyvä kattaus oikeanlaisia rasvoja.

–Haluaisin käyttää kalaa, joka on pyydetty luonnonvesistä, mutta kasvatettuun kalaan pitää tyytyä. Se on ihan ok vaihtoehto, Asana kertoo ja alkaa fileroida lohta sopiviksi paloiksi.

Ruodot pois



Sushi-kokkinakin työskennellyt Asana opiskelee parhaimmillaan lähihoitajaksi, mutta ruuanlaitto on hänelle tärkeää ja hänestä olisi hienoa, jos siitä tulisi joskus hänelle osittainen ammatti.

–Opin Kaarinassa sushi-kokkina, miten kalan ruodot paljastuvat parhaiten, Asana juttelee ja käy läpi fileen pintaa ammattimaisin ottein.

Pöytyäläisessä Asanan keittiössä on valmistumassa hittiruoka poke bowl, joka nopealla googlettamisella paljastuu havaijilaiseksi ruuaksi eikä suinkaan japanilaiseksi. Asanalla on tähän liittyen kuitenkin erilainen näkemys.

–Havaijille muutti aikanaan paljon japanilaisia ja he veivät kulhoruokaperinteen mukanaan Havaijille. Japanissa on samanlaisia kulhoruokia, mutta ne ovat vaan eri nimellä. Niissäkin käytetään kalaa.

Japanissa syödään valtavan paljon erilaisia kaloja, Asana paljastaa.

Mielikuvitus rajana



Poke bowl on kulhoruoka, jossa pohjalla on keitetty riisi. Päälle asetellaan kattaus erilaisia aineksia. Pääraaka-aine on yleensä kalaa, kanaa tai tofua. Mikään ei ehkä tekemästä myöskään nyhtöpossu-bowlia.

–Mielikuvitus on rajana, mutta teemme tänään japanilaisen version, Asana selventää ja kaappaa kastikkeet käsiinsä viimeistelyä varten. Riisin päällä on iso kasa raakaa lohta pienenä kasana ja sen ympärille on kerätty ikään kuin lohta palvomaan avokadoa, edamame-papuja, marinoitua punasipulia, merileväsalaattia, ananasta, kurkkua ja katkarapuja.

Päälle Asana ripottelee inkivääriä, seesaminsiemeniä ja mätiä. Kastikkeet kruunaavat kulhoruuan.

–Laitan ensin itse tehtyä soijakastiketta. Sitten lisään paahdettua seesamiöljyä ja mirin-kastiketta eli fermentoitua riisisiirappia. Lisää makeutta saa vaikkapa mangokastikkeella jos haluaa. Viimeisenä voi laittaa vielä majoneesiraidat päälle. Käytän japanilaista majoneesia, missä ei ole mitään turhia aineksia, Asana kertoo ja muistuttaa vielä halustaan tehdä terveellistä ruokaa.

Valmis Poke bowl näyttää niin herkulliselta, ettei sitä malttaisi enää kauaa katsella.

Asana pääsee syksyllä jakamaan tietouttaan Auranmaan opistossa, sillä hän pitää japanilaisen ruuan kurssin.

–Pidin aiemmin pari sushi-kurssia ja ne olivat kovin suosittuja. Kolmen kerran kurssilla on tarkoitus tehdä sushia ja poke bowleja, Asana vihjaa.

Tuomas Honkasalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän