
MARTTILA. Joulukuun ajan on mahdollisuus tutustua Marttilan kirjaston yläkerrassa Marja-Liisa Lankisen tekemiin ikonimaalauksiin. Nykyisin Koskella asuvan entisen marttilalaisen kiinnostus ikonien maalaamiseen pohjautuu pitkälti hänen innostukseensa kaikkeen käsillä tekemiseen.
–Olin 35 vuotta tuntiopettajana Auranlaakson kansalaisopistossa, joten kaikki käsityöaiheinen on aina ollut kiinnostavaa. Kun vuonna 2019 jäin eläkkeelle, jäi minulle enemmän vapaa-aikaa, ja silloin ilmoittauduin Somero-opiston ikonimaalauksen kurssille, Marja-Liisa Lankinen kertoo harrastuksensa synnystä.
Ikonien maalaaminen perustuu mallikuviin, joita pyritään omissa töissä jäljittelemään. Itse asiassa tärkeintä onnistuneessa ikonimaalauksessa on kuvattavan henkilön kasvonpiirteiden ja ilmeiden saaminen mahdollisimman hyvin alkuperäisen kaltaiseksi.
–Piirustustaidolla ei ole kovin suurta merkitystä, koska paperisesta kuvasta mallin voi kopioida omaan työhön vaikkapa perinteisesti kalkkeripaperin avulla. Mallikuvia on myös paljon saatavana.
–Tärkeintä töissä on siis kuvattavan henkilön saaminen mahdollisimman hyvin alkuperäisen kaltaiseksi, mutta esimerkiksi ikonin värejä voi kyllä muuttaa.
Värien valmistaminen on oma prosessinsa
Pitkäjänteisyys on avaintekijä ikonimaalauksessa. Marja-Liisa Lankisella kuluu yhden työn valmistumiseen yli kymmenen tuntia. Tämä johtuu osittain siitä, että värikerroksia töissä on useita. Myös ikonimaalauksissa käytettävien värien valmistaminen on varsin mielenkiintoinen prosessi.
–Väriaineet minulla ovat pienissä purkeissa jauheena. Sieltä niitä sekoitetaan emulsioon, joka on valmistettu pestystä kananmunan keltuaisesta ja valkoviinistä, joita emulsiossa on molempia sama määrä. Keltuainen ja valkoviini sekoitetaan keskenään, ja sinne sitten lisätään värijauhe, jolloin saadaan haluttu väri aikaiseksi, Lankinen selvittää värien valmistusta.
Värejä pitää myös sekoittaa itse perusväreistä haluttujen sävyjen aikaansaamiseksi. Työn valmistamiseen, eli ikonin maalaamiseen käytetään lähinnä pieniä siveltimiä.
–Ne on valmistettu näädän tai oravan karvasta.
Marja-Liisa Lankinen on tehnyt ikonimaalauksia lähinnä harrastusmielessä, ja joitakin hän on myös lahjoittanut eteenpäin. Eikä ikonien myyntikään ole mitenkään pois suljettu asia. Ikoneita voidaan myös siunata.
–Se voi tapahtua esimerkiksi ortodoksikirkossa, jossa ikoni tarkastetaan. Jos se hyväksytään, niin sitten se voidaan siunata jumalanpalveluksessa. Ikonin taakse laitetaan siunauksen merkiksi leima, jolloin sitä sen jälkeen ei esimerkiksi voi laittaa myyntiin, Lankinen kertoo.
Marja-Liisa Lankinen on innoissaan ikonimaalauksesta ja hän aikookin jatkossa edelleen kehittää harrastustaan.
–Aion osallistua ikonimaalaukseen liittyvälle kultauskurssille. Silloin mennään taas vaikeusasteessa vähän ylemmäs.
Juha Lahti