EU-päätöksellä iso vaikutus suden asemaan – Ensimmäiset pyyntiluvat myönnetään ehkä jo ensi syksynä

0
Kuvan susi jolkutteli lokakuussa 2024 Tarvasjoella. Kuva: Susanne Hiltunen.
Kuvan susi jolkutteli lokakuussa 2024 Tarvasjoella. Kuva: Susanne Hiltunen.

AURANMAA. EU-parlamentin päätös muuttaa suden suojelutaso tiukasti suojellusta lajista suojelluksi antaa Suomelle ja muille unionin jäsenmaille entistä enemmän joustavuutta susikantojen hallintaan.

Varsinais-Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Jörgen Hermanssonin mukaan päätös todennäköisesti implementoidaan eli pannaan Suomessa täytäntöön, mikä edellyttää muutoksia metsästyslakiin sekä -asetuksiin.

– Näyttää siltä, että sudesta tulisi Suomessa pyyntiluvan varainen riistalaji ja sille säädetään metsästysaika. Todennäköisesti asetuksella määritetään, montako sutta Suomessa saa vuosittain metsästysaikana ampua, Hermansson selventää.

Pyyntiluvan varaisena lajina susi olisi periaatteessa samalla viivalla hirven kanssa, kun sen metsästämiseen ei enää vaadittaisi erityisiä syitä.

Hermansson arvelee implementoinnin tapahtuvan vauhdikkaasti ja sudenpyyntiä koskeva laki säädetään ehkä ensi kesän tai syksyn aikana. Näin ollen olisi mahdollista, että ensimmäiset suden metsästykseen oikeuttavat pyyntiluvat myönnettäisiin syksyllä 2025 tai tammikuussa 2026.

Riistapäällikkö Jörgen Hermansson toteaa, että suden muuttuminen pyyntiluvan varaiseksi lajiksi muuttaisi merkittävästi myös riistakeskuksen työtä. Tähän asti sille on ollut työlästä todistaa, että tietty susi on voitava metsästää, mutta jatkossa todistelua ei tarvittaisi.
Riistapäällikkö Jörgen Hermansson toteaa, että suden muuttuminen pyyntiluvan varaiseksi lajiksi muuttaisi merkittävästi myös riistakeskuksen työtä. Tähän asti sille on ollut työlästä todistaa, että tietty susi on voitava metsästää, mutta jatkossa todistelua ei tarvittaisi.

Suojelutasolle on säädettävä viitearvo

Poliittista keskustelua käytäneen suden suojelutason viitearvosta, josta on jo olemassa Luonnonvarakeskuksen tekemä malli.

Viitearvoa säädettäessä tarkastellaan, montako sutta Suomessa pitäisi olla, jotta kanta pysyisi turvattuna. Viitearvon työstäminen on pohjimmiltaan riskianalyysin tekoa.

– Mitä pienempi viitearvo on, sitä suurempi riski on susikannalle. Korkean viitearvon kohdalla riski on pienempi, Jörgen Hermansson selittää.

Maa- ja metsätalousministeriön päätös tulee rajaamaan, montako sutta Suomessa on mahdollista pyytää.

Myös suden kannanhoitosuunnitelman tulevaisuus on arvioitavana. Sen osalta tarkastellaan, onko uudessa tilanteessa tarvetta eri kannanhoitoalueille ja asetetaanko jokaiselle alueelle maksimi pyyntimäärä vai onko jokin muu lähestymistapa parempi.

Päätöksentekoa viitoittaa susikannan suotuisa suojelutaso, mutta sen tavoittelua ei enää säädellä yhtä tiukoilla reunaehdoilla kuin ennen. Keskeinen tavoite tulee olemaan, ettei nyt tehtävä muutos vaaranna suden säilymistä Suomessa.

Teoriassa on yhä mahdollista, ettei Suomi pane täytäntöön EU:n päätöstä suojelutason muutoksesta. Se on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, sillä Suomi on ollut edistämässä kyseisen muutoksen aikaansaamista.

Riistakeskus varautuu hakutulvaan

Mitä mahdollinen muutos tarkoittaisi metsästysseuroille?

– Jos sudelle määritetään metsästysaika, pyyntilupien haku avautuu. Kun seuroilla on metsästysoikeutta ja alueella susia, lupaa voi hakea netissä, kuten kaikkia muitakin pyyntilupia, Jörgen Hermansson vastaa.

Hän olettaa, että hakemuksia saapuu enemmän kuin lupia on tarjolla. Mikäli asetus niin määrää, Suomen riistakeskus päättää viime kädessä, ketkä lupia saavat ja kuinka paljon. Päätöksiä puntaroitaessa riistakeskuksessa tarkastellaan muun muassa riistahavaintorekisteriä, virallisia susihavaintoja, susien aiheuttamia vahinkoja, kannan arviota ja susien määrää.

– Varsinais-Suomessa on todella paljon susia, kun taas esimerkiksi Keski-Suomessa niitä on huomattavan vähän. Tällaisessa tilanteessa voi kuvitella, ettei lupia myönnetä Keski-Suomen ainoaan laumaan vaan sinne, missä susia on enemmän. Tämä kaikki ratkaistaan aikanaan, jos ja kun tarvittavat laki- sekä asetusmuutokset saadaan paikoilleen, Hermansson kiteyttää.


FAKTA

EU-parlamentti hyväksyi suden suojeluaseman muutoksen tiukasti suojellusta suojelluksi lajiksi.

EU:n jäsenvaltiot voivat nyt helpottaa susien metsästystä.

Suomessa suden metsästysoikeus muuttunee pyyntiluvan varaiseksi.

Muutosta ollaan viemässä kansalliseen lainsäädäntöön.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän