Assassin’s Creed 4: Black Flag

0

Teräväpäisimmät muistavat varmasti viime marraskuun 15. päivän Smash-jutun, jossa Elisenvaaran analyyttinen peliporukka spekuloi joulun ja tulevan vuoden hittipelejä. Allekirjoittanut on nyt kokenut niistä Black Flagin, salamurhaajasarjan uusimman kruununjalokiven, jonka loisto jää teräväpiirto-Karibiaa lukuun ottamatta varsin himmeäksi.
Horisontissa kalliorinteillä ujosti keinuvat palmut ja vaahtopäisinä väikkyvät laguunit ovat äimistyttävää silmäkarkkia jopa pappamallin PS3:lla. Kun ryhävalas loikkaa kaaressa yli styyrpuurin kotiteatterin toistaessa pärskettä, henki saattaa salpautua.
Komeaan grafiikkaan vuolaimmat kehut sitten jäävätkin. Black Flag on sitä samaa kyyryniskaista ja huppupäistä maanista juoksentelua ja pakkomielteistä parkouria kuin edellisetkin osat, tuttuine ongelmineen. Tehtävärunko on kutakuinkin sama, ”hiivi, mokaa, tapa, juokse”. Välillä teköäly kuulee pienimmätkin rasahdukset, toisinaan vartijat jäävät täysin asemalle. Sarjaa pelannut kyllästyy keveään miekkabalettiin liian nopeasti, ja kaiken lisäksi uusia vermeitä on varsin hintsusti. Lataustauot ovat pitkiä ja dialogia ei tahdo jaksaa kuunnella edes tekstityksen kanssa. Väistö- ja iskunappeja tintataan vieläkin kuin Guitar Herossa konsanaan. Näin siis mantereella.
Pelin piraattiteema painottaa meritaistelua, mikä pelastaa paljon. Ilkeiden engelsmannien ja hispaanien laivastojen ryöväämisessä on meiningin makua. Laiva on lastattu jos jonkinlaisella aikakauden papatilla, eikä meristrategin hommiin kyllästy. Pelimaailma on laaja ja heti vapaa tutkittavaksi. Takaan, että nysvääjät löytävät varmasti paljon pikkutekemistä tarinatehtävien ulkopuoleltakin. Karttaa tutkiessa myös jo mainittu pelin loistava grafiikka pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Merirosvoilu ei peliporukan marraskuisista epäilyistä huolimatta syökse peliä turmioon, vaan pikemminkin pelastaa sen kulman takana vaanivalta keskinkertaisuudelta.
Tähtiä Black Flag saa 3/5. Tarjoushyllystä peli kannattaa noukkia viikonloppuviihteeksi, mutta muuten suosittelen kapteeneja jäämään Jack Sparrowin pariin. (P.P.)

Arvosteluasteikko:  
***** unohtumaton,
**** hieno,
*** kannattaa pelata,
** kannattaa pelata, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen,
* ei kannata pelata, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen.