Haluton Lieto sanelemassa ehdot kuntaliitokseen

0
Selvitysmiesten Risto Kortelaisen (toinen vas.), Antero Ritvasen (pöydän päässä) ja Oiva Myllyntauksen laatima yhdistymissopimusluonnos ei tyydyttänyt sen enempää Liedon kuin Tarvasjoen edustajiakaan.
Selvitysmiesten Risto Kortelaisen (toinen vas.), Antero Ritvasen (pöydän päässä) ja Oiva Myllyntauksen laatima yhdistymissopimusluonnos ei tyydyttänyt sen enempää Liedon kuin Tarvasjoen edustajiakaan.
Selvitysmiesten Risto Kortelaisen (toinen vas.), Antero Ritvasen (pöydän päässä) ja Oiva Myllyntauksen laatima yhdistymissopimusluonnos ei tyydyttänyt sen enempää Liedon kuin Tarvasjoen edustajiakaan.

TARVASJOKI. Kunnanvaltuutetuille maanantaina esitelty yhdistymissopimuksen luonnos on tylyä luettavaa tarvasjokelaisille. Tarvasjoki halutaan liittää Lietoon vuoden 2015 alusta. Kunnan nimen ja vaakunan lisäksi katoamassa on monta luottamushenkilöpaikkaa.
Tarvasjoki saisi Liedon kunnanvaltuustoon kuusi valtuutettua. Muut toimielimet määräytyisivät Liedon kunnan luottamustoimielinrakenteen mukaisesti eikä luottamushenkilöpaikkajakoa muutettaisi. Tarvasjokelaisille jäisi sosiaali- ja terveys- sekä ympäristölautakuntia lukuun ottamatta kuhunkin lautakuntaan vain yhdelle jäsenelle läsnäolo- ja puheoikeus.
Sote- ja ympäristölautakunnissa Tarvasjoella on jo nyt edustus ja nämä paikat säilyisivät ennallaan. Yhdistetyn kunnan toimintaa ja taloutta valmistelevaan yhdistymishallitukseen Tarvasjoki saisi päätösvaltaisena jäsenenä Tarvasjoen kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat. Kuntien yhdistyttyä heidänkin päätösvaltaisuutensa muuttuisi läsnäolo- ja puheoikeudeksi.
Lakisääteiset peruspalvelut järjestettäisiin luonnoksen mukaan mahdollisimman paljon lähipalveluina. Lähipalveluiksi luetellaan varhaiskasvatus, perusopetus, liikuntapaikat, kirjastopalvelut, kotihoito, palveluasuminen, perusterveydenhuollon avopalvelujen vastaanotot ja palveluliikenne.
Liedon kunnanvaltuuston puheenjohtajan Anna-Liisa Koiviston (kesk) mukaan Lieto ei voi sitoa päätöksentekoaan näin yksityiskohtaiseen luetteloon. Tarvasjoen kunnanhallituksen puheenjohtajan Esa Heinosen (kesk) mielestä lista voisi olla vieläkin yksityiskohtaisempi.
–Olemme hämmentyneitä. Kuten paperista näkyy, Liedolla on ollut ohjat käsissä ehdoista neuvoteltaessa, Tarvasjoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pekka Saarnivaara (kok) tiivisti valtuutettujen ensitunnelmat.
–Me emme ole lähteneet selvitykseen omasta aloitteesta vaan painostuksesta, joten koemme, että meillä on oikeus jatkaa nykyisellä pohjalla. Me emme ole kriisikunta, Koivisto huomautti.
Koivisto ja Liedon kunnanhallituksen puheenjohtaja Mari Mikkola (kok) arvioivat, että Lieto tulee pitämään kiinni yhdistymissopimusluonnoksen ehdoista. Tarvasjokelaiset laittavat vielä toivonsa tällä viikolla jatkuviin neuvotteluihin.
Yhdistymissopimuksen tulee valmistua perjantaihin mennessä ja päätös mahdollisesta kuntaliitoksesta tehdään huhtikuussa. Mikäli kuntaliitokseen päädytään, luvassa on yhteensä noin 2,3 miljoonan euron yhdistymisavustus. Yhdistymisavustus käytettäisiin yhdistymiskustannuksiin ja kunnan talouden vahvistamiseen.
Tarvasjoen viranhaltijat ja työntekijät siirtyisivät yhdistetyn kunnan palvelukseen heille soveltuviin vastaaviin tai sitä lähinnä oleviin tehtäviin ellei yhdistetyn kunnan organisaatiojärjestelyistä ja tehtävien määrittelyistä muuta johdu. Henkilöstön sijoittumisesta organisaatioon ja tehtävienjaosta olisi tarkoitus päättää lokakuun loppuun mennessä.
Kuntalaisille yhdistymissopimuksen luonnosta esitellään tänään tiistaina Tarvasjoen koululla kello 19.

Lue lisää 28.02.2014 lehdestä