Tarvasjoen kuntaliitosdiili heikkeni entisestään

0
Jos kuntaliitos hyväksytään, nimi ja vaakuna vaihtuvat tässä kyltissä.
Jos kuntaliitos hyväksytään, nimi ja vaakuna vaihtuvat tässä kyltissä.
Jos kuntaliitos hyväksytään, nimi ja vaakuna vaihtuvat tässä kyltissä.

TARVASJOKI. Perjantaina iltapäivällä julkaistu lopullinen yhdistymissopimusehdotus Tarvasjoen ja Liedon kuntaliitokseen liittyen ei juuri sisällä myönnytyksiä Tarvasjoelle. Kuntajakoselvittäjät julkaisivat ensimmäisen sopimusehdotuksensa maanantaina, minkä jälkeen Tarvasjoen ja Liedon johtavat päättäjät ovat käyneet sopimusehdoista neuvotteluita.
Liedon päättäjien turhan yksityiskohtaiseksi kritisoimaa kohtaa peruspalveluiden turvaamisesta on uudessa sopimusluonnoksessa karsittu. Sopimuksessa luvataan järjestää lakisääteiset peruspalvelut ”kustannustehokkaasti mahdollisina lähipalveluina kuntalaisille yhdenvertaisesti eri alueilla”. Näitä ovat perusopetus, varhaiskasvatus sekä osa palveluasumisesta ja terveydenhuollon vastaanottopalveluista.
Päätäntävaltaa ei neuvotteluissa herunut tarvasjokelaisille lisää, vaan siltä osin sopimus on samansisältöinen kuin maanantaina. Liedon valtuustoon Tarvasjoelle luvataan kuusi paikkaa vaalikauden loppuun asti. Liedon kunnanhallituksessa Tarvasjoella tulisi olemaan kaksi jäsentä, joilla on kokouksissa vain läsnäolo- ja puheoikeus.
Nykyisten sote- ja ympäristölautakuntien tarvasjokelaiset jäsenet jatkavat tämän vaalikauden loppuun. Tämän lisäksi sopimus takaa tarvasjokelaisille vaalikauden loppuun asti yhden paikan muihin lautakuntiin, mutta tarvasjokelaisilla jäsenillä on vain läsnäolo- ja puheoikeus.
Kuntajakoselvittäjä Risto Kortelaisen mukaan tällä viikolla neuvoteltiin lähinnä palveluihin ja päätäntävaltaan liittyvistä sopimuskohdista. Hänen mukaansa yhdistymisehdotus on perusteltu.
– Kuntaliitoksen lykkääminen kauemmaksi kuin 1.1.2015 olisi kaikille osapuolille huonompi ratkaisu kuin tämä.
Lähiaikoina tarvasjokelaiset ja lietolaiset saavat lausua kirjalliset mielipiteensä sopimusehdotuksesta oman kuntansa kunnanhallitukselle. Tämän jälkeen ehdotus menee Liedon ja Tarvasjoen kuntapäättäjien käsittelyyn. Valtuustot päättävät kuntaliitoksesta huhtikuun loppuun mennessä.

Lue lisää 04.03.2014 lehdestä