Palosta säikähtäneitä nautoja jahdattiin yli vuorokausi

0
Lankkistentiellä palaneesta navetasta karanneet naudat olivat keskenkasvuisia hiehoja, jotka vauhkoontuivat, kun niiden perään lähdettiin. Kuva: Simo Päivärinta
Lankkistentiellä palaneesta navetasta karanneet naudat olivat keskenkasvuisia hiehoja, jotka vauhkoontuivat, kun niiden perään lähdettiin. Kuva: Simo Päivärinta
Lankkistentiellä palaneesta navetasta karanneet naudat olivat keskenkasvuisia hiehoja, jotka vauhkoontuivat, kun niiden perään lähdettiin. Kuva: Simo Päivärinta

PÖYTYÄ/Riihikoski. Toisin kuin paloviranomaiset torstaina tiedottivat, Riihikoskella torstai-aamuna syttyneestä navettapalosta säikähtäneitä nautoja jahdattiin kaksi vuorokautta. Tilan emäntä Elina Anttila kertoo, että viimeinen eläin saatiin kiinni lauantaina-aamuna perjantai-illalla tuleen vihjeen perusteella. Muut karanneet eläimet saatiin kiinni perjantai-aamuun mennessä.

Anttila kertoo, että palon takia karkuun sännänneet naudat olivat emistään vieroitettuja, keskenkasvuisia hiehoja, jotka villiintyvät heti, jos niiden perään lähtee. Naapureista, ystävistä ja karjaihmisistä koottu joukko jahtasi eläimiä ympäri lähialueita. Eläimiä etsittiin poliisin välittämien tietojen perusteella, joita lähialueen ihmiset olivat soittaneet hätäkeskukseen.

– Eläimet olivat ihan päättömiä heti, jos joku juoksi niiden perässä. Kun hiehoja on jahdattu, niiden käsittely ei ole helppoa, Anttila kertoo.

Kolme karanneista eläimistä lopetettiin, koska ne olivat jahdista niin vauhkoontuneita ja ajautuivat lähelle vilkasliikenteistä Kantatie 41:ää. Yksi nauta ammuttiin Haukkavuoressa torstaina päivällä, toinen perjantaina aamulla ja kolmas lauantaina Kantatie 41:n tuntumassa. Yksi Kantatiellä jolkotellut nauta saatiin kiinni. Yksi naudoista ehti Auvaisiin asti, kolme saatiin kiinni Aurajoen rannasta. Yksi palasi itse tilan pihattoon.

Palaneessa rakennuksessa oli 24 hiehon lisäksi viisi vuohta ja vanha lehmä. Kaikille eläimille löytyi paikka tilan muista rakennuksista.

Noin tuhatneliöinen navettarakennus paloi varhain torstai-aamuna syttyneessä tulipalossa Lankkistentiellä käyttökelvottomaksi. Paloviranomaiset lopettivat palon jälkivartioinnin Anttilan mukaan yhdeksältä perjantai-aamuna. Palon syttymissyy ei ole vielä selvinnyt.

Juttua on päivitetty maaanantaina 24.3., jolloin selvisi, että yksi hiehoista oli kateissa lauantai-aamuun saakka.

Lue lisää 25.3.2014 lehdestä