Uusi metsälaki tuo vaihtoehtoja metsänhoitoon

0
Asutuksen lähellä metsäsuunnitelmasta voidaan tehdä myös puistomainen.
Asutuksen lähellä metsäsuunnitelmasta voidaan tehdä myös puistomainen.
Asutuksen lähellä metsäsuunnitelmasta voidaan tehdä myös puistomainen.

AURANMAA. Uuden metsälain myötä metsänomistajat voivat suunnitella metsiensä käyttöä aikaisempaa monipuolisemmin. Metsäsuunnitelmien laatijat kehottivat alkuvuodesta metsänomistajia uusien metsäsuunnitelmien tekoon ja tulosta syntyikin.
– Esimerkiksi OTSO Metsäpalveluissa metsäsuunnitelmia tilattiin niin paljon, että työt ovat täyttäneet jo ensi vuodenkin kalenterin, toteaa metsäpalveluesimies Lasse Rantala.
Jatkuva kasvatus on herättänyt paljon kiinnostusta. Rantala huomauttaa kuitenkin, ettei se ole ihan kaikkialla mahdollista. Menetelmän sopivuutta voidaan arvioida maastossa.
–Suurten puiden poistaminen muuttaa näkymää aukkoiseksi. Jos visio jatkuvasta kasvatuksesta oli vanha täysin peitteinen aarnimetsä, silloin todellisuus lyö vasten kasvoja. Tyvilahoa aiheuttavan juurikäävän vaivaamassa metsässä jatkuvan kasvatuksen aloittaminen ei edes onnistu.
–Perinteisen yksijaksoisen talousmetsän muuttamiseen jatkuvan kasvatuksen metsiköksi kuluu keskimäärin 60 vuotta. Menetelmän kokeiluun liittyy riski, että metsän tuotto pysähtyy ja uudistaminen epäonnistuu huonon alikasvoksen vuoksi, Rantala varoittaa.

Lue lisää 25.04.2014 lehdestä