Kaksinkertainen ravikuningas Pette juhli kolmekymppisiään

0
Pette on kaksinkertainen ravikuningas. Kuva: Mikko Perttunen
Pette on kaksinkertainen ravikuningas. Kuva: Mikko Perttunen
Pette on kaksinkertainen ravikuningas. Kuva: Mikko Perttunen

MARTTILA. Marttilassa Kylämäen hevostilalla oli sunnuntaina juhlahumua, kun legendaarinen ravihevonen Pette juhli jo 30. syntymäpäiväänsä. Kaksinkertainen ravikuningas on jo eläköitynyt, mutta jaksaa edelleen siittää tammoja, ja jälkeläisiä onkin kertynyt jo 112. Aikansa se viettää valvomalla omasta tarhastaan Kylämäen tiluksia, niin kuin hallitsijan kuuluukin. Pette herätti kilpailuaikanaan suuria tunteita:
–Se oli varmaan ensimmäinen hevonen, jolla oli oma fanikulttuurinsa. Vanhan liiton hevosmiehet olivat vähän pahoillaan banderolleista ja muista, kun kokivat ravit pyhäksi paikaksi, Kylämäen hevostilan emäntä Elina Kylämäki kertoo.
Petten ura oli huipussaan noin 20 vuotta sitten, kun se voitti kuninkuusravit kahtena vuonna peräkkäin 1993 ja 1994 ja ravasi samoina vuosina myös Pohjoismaiden mestariksi. Vuoden 1996 kuninkuusraveissa Pette oli vielä toinen, mutta ura päättyi lopulta jo seuraavana vuonna. Petteä sen uran huippuvuosien ajan ohjastanut Harri Koivunen muistaa vielä nuo vuodet kuin eilisen päivän:
–Vuoden 1993 kuninkuusraveihin lähdettiin ylpeinä, kun päästiin mukaan, ja takaisin tultiin seppele kaulassa, Koivunen muistelee.

Lue lisää 06.05.2014 lehdestä