Poliisi varoittaa kaupittelevista ulkomaalaisryhmistä

0

LOUNAIS-SUOMI. Työsuorituksia kaupittelevat ulkomaalaisryhmät ovat poliisin havaintojen mukaan saapuneet Lounais-Suomeen aikaisempien kesien tapaan. Työsuoritukset ovat poliisin mukaan esimerkiksi kattojen pesu- ja maalausurakoita, talojen korjauksia, nurmikon leikkuuta ja asfaltointia. Tänä kesänä Turussa on tarjottu erityisesti pihakivetysten asentamista.

Poliisi toteaa, että ulkomaalaisryhmien toteuttaman työn laatu saattaa olla heikkoa ja sovittu hinta saattaa nousta työn edetessä. Lisämaksua voidaan tulla vaatimaan myöhemmin, vaikka asiakas on jo maksanut sovitun maksun. Työt saatetaan jättää kesken, varsinkin jos työstä on maksettu ennakkomaksuja. Työsuorituksia saatetaan tarjota erityisesti ikäihmisille.

Sopimuksia ei laadita kirjallisesti ja kuluttajaoikeudet jäävät toteutumatta. Työvoiman vapaasta liikkuvuudesta huolimatta poliisi muistuttaa kotitalouksia selvittämään jo sopimuksen tekohetkellä, että työtä suorittamaan tuleva yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Merkintä oikeuttaa mahdolliseen kotitalousvähennykseen.

Poliisi ohjeistaa kotitalouksia tekemään kaikista tarjotuista työsuorituksista kirjalliset sopimukset. Valitsemalla ennakkoperintärekisteriin merkityn yrityksen kotitalous torjuu omalta osaltaan harmaata taloutta.