Pikkulimaska kielii Tarvasjoen rehevyydestä

0
Pikkulimaska viihtyy rehevissä vesissä kuten Tarvasjoessa.
Pikkulimaska viihtyy rehevissä vesissä kuten Tarvasjoessa.
Pikkulimaska viihtyy rehevissä vesissä kuten Tarvasjoessa.

AURANMAA. Vihreä peite peittää Tarvasjokea Karinaisten koulun kohdalla. Tieltä katsoen joen voisi luulla olevan esimerkiksi sinilevän peitossa, mutta sinilevästä ei ole kyse. Lähempi tarkastelu paljastaa, että kyseessä on pikkulimaska.
Pikkulimaska on myrkytön ja vaaraton, mutta kielii joen rehevöitymisestä.
Tarvasjoen tavoin sekä Paimionjoen että Aurajoen sivu-uomat ovat Ely-keskuksen ylitarkastajan Asko Sydänojan mukaan välttävässä ellei jopa huonossa ekologisessa tilassa. Muutosta parempaan ei toistaiseksi ole ollut nähtävissä kuten ei pääuomienkaan tilassa. Sekä Paimionjoen että Aurajoen vedenlaatu on ollut koko 200-luvun huono ja ekologinen tila välttävä.
Tuoreimpia tietoja Paimionjoen ja Aurajoen tämänhetkisestä tilasta ei Sydänojalla ole vielä käytettävissään. Erityisiä muutoksia hän ei kuitenkaan odota tapahtuneen.
–Aika tasaisella tasolla on menty, vaikka jonkin verran vaihtelua onkin ollut.
Vuosittaiset heilahtelut tulevat Sydänojan mukaan lähinnä sääoloista, sillä muut olosuhteet ovat säilyneet kutakuinkin ennallaan. Pitkään jatkuneella hellejaksolla on hänen mukaansa kahtalaisia vaikutuksia jokien tilaan.
Kun sateita ei tule, ei tule myöskään ravinnevalumia pelloilta. Joet saattavatkin Sydänojan mukaan olla helteellä tavanomaista paremmassa tilassa ja kirkasvetisempiä. Toisaalta jokien varsilla olevien jätevedenpuhdistamojen vaikutus korostuu kuivina kesinä.

Lue lisää 12.08.2014 lehdestä