Poliisi valvoo turvavöiden käyttöä

0

AURANMAA. Poliisi valvoo valtakunnnallisesti turvavöiden käyttöä ensi viikolla. Jakson aikana liikenteen valvontaan käytettävissä olevat voimavarat suunnataan turvavöiden ja muiden turvalaitteiden käytön valvontaan.
Liikenneturvan tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2012 turvavyötä käytti henkilöauton etuistuimella taajamissa 90 prosenttia ja taajamien ulkopuolella 94 prosenttia kuljettajista ja matkustajista. Viime vuonna käyttöaste väheni taajamissa 87 prosenttiin. Valvontaa tullaankin suuntaamaan erityisesti taajamissa tapahtuvaan turvavöiden käytön valvontaan.
Vuoden 2012 onnettomuustilastojen mukaan niistä kuolleista, jotka eivät käyttäneet turvavyötä, olisi vyön käyttö pelastanut eri todennäköisyyksillä 20 prosenttia. Vammautuneista turvavyö pelasti eri todennäköisyyksillä kuolemalta 16 prosenttia ja vammat lieventyivät 69 prosentilla.
Niistä vammautuneista, jotka eivät käyttäneet turvavyötä, käyttö olisi estänyt tai lieventänyt vammoja 90 prosentilla.