Vanhoista jätevesijärjestelmistä uusittu vasta murto-osa

0
Maasuodattamo vie noin 10 neliön alan nykyisen kasvimaan alapuolelta. –Alueesta tulee rauhoitettu vyöhyke. Ruohon voi alueelta ajaa, mutta raskaampaa konetta se ei kestä, pöytyäläinen Antti Kajala kertoo.
Maasuodattamo vie noin 10 neliön alan nykyisen kasvimaan alapuolelta. –Alueesta tulee rauhoitettu vyöhyke. Ruohon voi alueelta ajaa, mutta raskaampaa konetta se ei kestä, pöytyäläinen Antti Kajala kertoo.
Maasuodattamo vie noin 10 neliön alan nykyisen kasvimaan alapuolelta. –Alueesta tulee rauhoitettu vyöhyke. Ruohon voi alueelta ajaa, mutta raskaampaa konetta se ei kestä, pöytyäläinen Antti Kajala kertoo.

AURANMAA. Vuonna 2004 alunperin voimaan tulleen ja 2011 uudistetun jätevesiasetuksen siirtymäaika päättyy maaliskuussa 2016. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vanhat järjestelmät, jotka eivät täytä vaatimuksia, pitäisi uusia viimeistään ensi kesänä. Siitä ei ole arviota, kuinka monessa kiinteistössä Auranmaalla on remontti edessä.

–Kyllä siinä puhutaan useista sadoista kiinteistöistä, arvelee Kosken, Auran, Marttilan, Pöytyän ja Tarvasjoen yhteinen ympäristönsuojelusihteeri Renja Rasimus.

Jätevesiremonttia ei tarvitse tehdä, jos asukkaat ovat täyttäneet 68 vuotta 9.3.2011 mennessä tai jos alueelle on tulossa kunnan viemäri.

Uusia järjestelmiä on vanhoihin haja-asutusalueiden kiinteistöihin asennettu varsin kitsaasti. Marttilassa on kahden viimeisen vuoden aikana uusittu kymmenkunta, Aurassa ja Oripäässä suurin piirtein samaa tahtia. Oripäässä kuutisenkymmentä kiinteistöä sai jätevesiasiansa kuntoon liittymällä Yläneenjoen jätevesiosuuskuntaan. Aurassa siirtoviemärin rakentaminen ratkaisee monen kiinteistön ongelmat.

–Suurin osa haja-asutusalueen asuinrakennuksista on siirtoviemärin tavoitteellisella toiminta-alueella. Auran tämän hetkinen viemäriin liittymisaste on 69 prosenttia, siirtoviemärin rakentamisen myötä voidaan saavuttaa noin 80 prosentin liittymisaste, arvelee rakennustarkastaja Kari Tuohi.

Lue lisää 26.9.2014 lehdestä