Kotus ehdottaa nimeksi Pöytyää, selvittäjät Auraa

0

AURA/PÖYTYÄ. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus suosittelee Auran ja Pöytyän muodostaman mahdollisen uuden kunnan nimeksi Pöytyää. Keskus perustelee kantaansa Pöytyä-nimen pidemmällä historialla sekä kunnan suuremmalla koolla ja asukasluvulla.
Pöytyää ryhdyttiin asuttamaan 1200-luvulla, vuonna 1366 se esiintyy jo asiakirjoissa omana kirkkopitäjänä.
Aura taas on kunnan nimenä huomattavasti nuorempi. Auran kunta muodostettiin Asemanseudusta ja Prunkkalasta omaksi kunnakseen vuonna 1917. Sitä ennen Asemanseutu kuului Pöytyään ja Prunkkala Lietoon. Nimi Aura on peräisin vuodelta 1876, jolloin Asemanseudulle avattiin Aura-niminen rautatieasema.
Kuntarakenneselvityksessä uudeksi nimeksi on kaavailtu Auranmaata. Kotus pitää tätä ongelmallisena, sillä Auranmaa tarkoittaa myös Auran, Kosken, Marttilan, Oripään, Pöytyän ja Tarvasjoen muodostamaa aluetta.
–Käytännössä ei olisi aina helppo erottaa, kumpaa Auranmaata kulloinkin tarkoitettaisiin, lausunnossa todetaan.
Kotuksen lausunnossa todetaan myös, että kuntien mahdollisen yhdistymisen jälkeen jää edelleen tarve puhua aiemmista kunnista erikseen.
–Se että ihmisillä on juuret, on merkittävä asia hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta. Liittyvien kuntien nykyiset nimet ja alueet pitäisi ottaa huomioon esimerkiksi ottamalla käyttöön nimet Auran pitäjä ja Pöytyän pitäjä, lausunnossa todetaan.
Auran ja Pöytyän kuntarakenneselvitystä keskiviikkona Aurassa ja Pöytyällä esitellyt kuntajakoselvittäjä Antero Ritvanen oli puolestaan sitä mieltä, että koska nimi Auranmaan ei Kotukselle käy, seuraavaksi paras vaihtoehto kunnan nimeksi olisi Aura.