Exodus – Gods and Kings -elokuvassa tehosteet pääosassa

0
Exodus – Gods and Kings -elokuvassa maskeeraus ja tehosteet ovat ainakin onnistuneet.
Exodus – Gods and Kings -elokuvassa maskeeraus ja tehosteet ovat ainakin onnistuneet.
Exodus – Gods and Kings -elokuvassa maskeeraus ja tehosteet ovat ainakin onnistuneet.

Ohjaaja: Ridley Scott
Pääosissa: Christian Bale, Joel Edgerton

Joulukuussa ensi-iltansa saanut Exodus pohjautuu Toiseen Mooseksen kirjaan, jossa Mooses (Christian Bale) johtaa orjat Egyptistä vapauteen kohti luvattua maata vasten Faarao Ramseksen (Joel Edgerton) tahtoa.
Joidenkin mielestä kovin tylsältä kuulostava Toinen Mooseksen kirja on muokattu kiinnostavampaan muotoon valkokankaalle. Ajatus on hyvä, mutta toteutus ei niinkään. Elokuva on pitkäveteinen eikä herätä katsojassa tunteita. On outoa miten orjien kauheita oloja ei korosteta. Katselija saa pikemminkin käsityksen, että heillä on aivan siedettävät olot. Katsoja asettuu helpommin oikeastaan egyptiläisten puolelle, joiden elämä muuttuu vitsausten myötä painajaiseksi.
Tehosteita ei elokuvassa ole säästelty. Efektien käyttäminen näyttävyyden lisäämiseksi ottaa joissain tilanteissa takapakkia, kun tehosteet upottavat tarinan oikean sisällön syvyyksiin.
Jumalan muuttaminen suuresta ja mahtavasta pieneksi pojaksi on omalla tavallaan nerokas ajatus, mutta samalla myös naurettavaa. Pienuudella Jumala näytetään inhimillisempänä ja helpommin ymmärrettävänä, mutta lapsen kiukutteleminen vie osaltaan Jumalan vakuuttavuutta.
Balen Mooses ei onnistu. Näyttelijä osaa kyllä näytellä varsin hyvin, mutta Mooseksen löytäminen Balesta on hankalaa. Joel Edgerton sopii maskeerauksineen rooliinsa erinomaisesti ja hänen ulkonäöstään huokuu faaraon arvokkuus. Roolihahmo itsessään on kuitenkin epämääräinen. (E.A)
* * *

Arvosteluasteikko:
* * * * *  unohtumaton
* * * *  upea
* * *  ihan ok
* *  tylsistyttävä
*  kauhea