Virtavesien suojelulla kalakannat kasvuun

0
Taimenia on istutettu Aurajokeen jo pitkään. Mahtavatko ne nousta joskus Riihikoskelle saakka? Kuva: Maija Paloposki
Taimenia on istutettu Aurajokeen jo pitkään. Mahtavatko ne nousta joskus Riihikoskelle saakka? Kuva: Maija Paloposki
Taimenia on istutettu Aurajokeen jo pitkään. Mahtavatko ne nousta joskus Riihikoskelle saakka? Kuva: Maija Paloposki

PÖYTYÄ/Riihikoski. Jokien ja purojen ekologinen tila on heikossa kunnossa koko Varsinais-Suomessa. Suurin osa virtavesistä on tyydyttävässä tai jopa välttävässä tilassa.

Iktyonomi Janne Tolosen mukaan virtavedet ovat vesiluontotyypeistä uhanalaisimpia Suomessa ja etenkin maan eteläisissä osissa. Vesien laadun heikkenemisen taustalla on monia tekijöitä maataloudesta aina metsätalouden kuivatustoimenpiteisiin.

–Tämän takia veden laatu heikkenee huomattavasti, ja joistain kalalajeista on tullut uhanalaisia. Kunnostuksilla voidaankin parantaa elinympäristöjen tilaa ja pelastaa eri lajeja, kuten kala- ja rapukantoja, Tolonen sanoo.

Virtavesien heikentynyt taso näkyy myös Auranmaalla. Varsinais-Suomessa on aiemmin ollut paljon lohijokia, sillä lohikaloja – taimenia ja lohta – on aiemmin noussut muun muassa Aurajoesta, Paimionjoesta, Kiskonjoesta, Uskelanjoesta ja Halikonjoesta.

Lue lisää 17.03.2015 lehdestä