Älä käy yöhön yksin – kirja, joka kaikkien kannattaisi lukea

0
Kjell Westön Älä käy yöhön yksin -romaani tekee lähtemättömän vaikutuksen.
Kjell Westön Älä käy yöhön yksin -romaani tekee lähtemättömän vaikutuksen.
Kjell Westön Älä käy yöhön yksin -romaani tekee lähtemättömän vaikutuksen.

Kjell Westön Älä käy yöhön yksin -romaani on kolmen nuoren, Jounin, Arielin ja Adrianan tarina, joka herättelee esille kysymyksiä ihmiselämästä. Miksi toiset menestyvät, mutta toiset ajautuvat syvään kuiluun – niin syvään, että pois pääsy sieltä on miltei mahdotonta.

Kirjailija on taitavasti luonut kolme päähenkilöä. Lukijana heihin pystyy helposti samaistumaan, vaikka heillä kaikilla on hyvin omalaatuinen persoonansa ja he kaikki elävät täysin eri ajassa kuin me nyt.

Kirja lähtee liikkeelle 60-luvun Helsingistä. Siitä eteenpäin näiden kolmen nuoren elämää seurataan pitkälle heidän aikuisuuteensa saakka. He ovat kolmikko, ja he yrittävät pitää ystävyytensä kasassa.

Hetkittäin kirjasta saa myös tietoa eri vuosikymmenten tärkeimmistä tapahtumista. Aluksi voi lukea Suomesta Urho Kekkosen aikaan ja lopulta kuulla Leijonien MM-voitosta. Miten mahtaakaan kolmen henkilön, Jounin, Arielin ja Adrianan elämä näiden vuosien aikana muuttua?

Romaani on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tutustutaan yksinomaan kolmikon elämään heidän näkövinkkelistään, mutta kirjan toisessa osassa kuvioihin astuu Frank Loman, jonka näkökulmasta loput tapahtumat etenevät. Silti Jouni, Ariel ja Adriana pysyvät juonessa mukana.

Kjell Westö on luonut kirjaan aivan omanlaisensa tunnelman ja kuvaillut henkilöiden elämää ja tunteita hyvin tarkasti ja aidosti. Tämä kaikki saa janoamaan tarinaa vain lisää ja lisää. Tässä kirja, joka kaikkien tulisi lukea! (V.N.)
* * * * *

Arvosteluasteikko:
* * * * *  mahtava lukukokemus
* * * *  hyvä kirja
* * *  kannattaa yrittää lukea
* *  kannattaa lukea, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata lukea, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen