Paikannimistöstä uutta ulottuvuutta paikallishistoriaan

0
Marja-Riitta Perttulan kirjaansa kokoamat tarinat ja muut selvitykset nimien taustasta kertovat paljon menneiden aikojen elämästä.
Marja-Riitta Perttulan kirjaansa kokoamat tarinat ja muut selvitykset nimien taustasta kertovat paljon menneiden aikojen elämästä.
Marja-Riitta Perttulan kirjaansa kokoamat tarinat ja muut selvitykset nimien taustasta kertovat paljon menneiden aikojen elämästä.

LIETO. Lietolaisista paikannimistä pakinoinut ja  paikallishistoriasta useita näytelmiä kirjoittanut Marja-Riitta Perttula on julkaissut niistä kirjan. Liedon paikannimiä ja tarinoita -kirja on nimeään laajempi, sillä mukana on nimihistoriallisesti mielenkiintoisia osia myös lähikunnista Koskea ja Oripäätä myöten. Tarvasjoella on luonnollisesti kirjassa merkittävä osuutensa.

”Vuosi 2016 on Liedolle kohtalokas. Kunnan piti viettää 685-vuotisiaan komein menoin, mutta Tarvasjoki pilasi kaiken”, Perttula sanailee kirjassa.

Tarvasjoestahan on tallella vanhempi kirjallinen lähde kuin Liedosta. Liedon kirkkoherra Pietarin lausunto vuoden 1331 turkiskäräjiltä on tuoretta tavaraa verrattuna Porvari-kauppakirjaan vuodelta 1316. Siinä Haartman osti Turun tuomiokirkolta neljä taloa Tarvasjoelta.

Kirjan avulla selviää muun muassa, mitä ovat kumarruskivet, miksi Tarvasjoelta löytyvät niin Hungerlan, Satopään kuin Jauholankin kylät ja mitä on tylli, joka on ollut ennen nykyistä nimikäyttöään pellon tai metsän nimenä niin Liedossa kuin Tarvasjoellakin.

 

Marja-Riitta Perttulan Liedon paikannimiä ja tarinoita -teosta on myytävänä muun muassa Tarvasjoen Osuuspankissa.

 

Lue lisää 15.12.2015 lehdestä