Ensi viikonloppuna bongataan pihoilla

0
Näkyykö urpiaisia ensi viikonloppuna – ja kuinka paljon? Pihabongaustapahtuma kerää tietoja lintulajeista ja -määristä. Kuva: BirdLife/Ari Nordström
Näkyykö urpiaisia ensi viikonloppuna – ja kuinka paljon? Pihabongaustapahtuma kerää tietoja lintulajeista ja -määristä. Kuva: BirdLife/Ari Nordström
Näkyykö urpiaisia ensi viikonloppuna – ja kuinka paljon? Pihabongaustapahtuma kerää tietoja lintulajeista ja -määristä. Kuva: BirdLife/Ari Nordström

BirdLife Suomi järjestää ensi lauantaina ja sunnuntaina perinteisen Pihabongaus-tapahtuman. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla ja havainnot ilmoitetaan BirdLifelle.

Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Se on järjestetty tammikuun viimeisenä viikonloppuna vuodesta 2006 lähtien. Viime vuoden Pihabongauksessa 23 000 ihmistä tarkkaili lintuja lähes 15 000 pihalla ympäri maan. Kaikkiaan havaittiin yli 100 lintulajia ja noin 800 000 lintuyksilöä.

Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 1.2. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.
Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 5.2. joko osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.