Auranmaalaisten kädenjälki näkyy Saran uudessa perusnäyttelyssä

0
Auralaisen Hannu Mäkisen niittokone on nyt osa Saran näyttelyä.
Auralaisen Hannu Mäkisen niittokone on nyt osa Saran näyttelyä.
Auralaisen Hannu Mäkisen niittokone on nyt osa Saran näyttelyä.

LOIMAA. Suomen Maatalousmuseo Saran uuden perusnäyttelyn avajaisia vietetään perjantaina. Valtaosin Aurasta ja Pöytyältä olevat ammattilaiset ja sellaisiksi pyrkivät työstivät uutta perusnäyttelyä, jossa suomalaisen maatalouden kehitystä esitellään 3000 vuotta sitten Suomessa alkaneesta peltoviljelystä aina nykyisiin EU-kuvioihin saakka.

Perusnäyttelyn muhkein uusi esine on Oripään Hirsityön valmistama, täysin toimivan vastineensa tavoin rakennettu tuulimylly, jossa mylläri kertoo työstään. Tuulimyllyn lisäksi auranmaalaisväriä perusnäyttelyyn tuo auralaisen Hannu Mäkisen kokoelmista saatu sorminiittokone.

Sen sijaan näyttämön pystyttäjissä on runsaasti auranmaalaisväriä. Esineistöstä suurin osa on nähtävillä 39 uudessa vitriinissä, jotka Saran pöytyäläinen museomestari Aarno Aittamäki on kaapien ja näyttelyn muiden rakenteiden lisäksi rakentanut yhdessä ammattipätevyyttä suorittavien pöytyäläisten Jesse Grönbergin, Ville Kulmasen, Tatjana Goloubevan ja Sergei Goloubevin kanssa.

Heidän lisäkseen pyöreitä päiviä on saanut tehdä myös vitriinien valaistuksen tehnyt museon auralainen kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi.

 
Suomen Maatalousmuseo Saran uuden perusnäyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 29.4. Yleisölle näyttely on avoinna 30.4. lähtien. Museo on avoinna touko–syyskuussa joka päivä kello 10–17.

Lue lisää 29.4.2016 lehdestä