Smash arvostelee: Kantaesitys karkotti ennakkoluulot

0

Kapellimestari: Erkki Lasonpalo
Patarummut: Ari-Pekka Mäenpää
Patarumpukonsertto (kantaesitys): Kalevi Aho
Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”: Antonin Dvorak

Sinfoniaorkestereiden konserteissa käyminen harvemmin kuuluu nykynuoren suunnitelmiin. Usein mielikuvana on vain se, että ainoastaan vanhemmat ikäpolvet viihtyvät sinfoniaorkestereiden konserteissa. Uskoakseni ajatusta sinfoniaorkestereiden konserttiin menemisestä usein vierastetaan ja kyseenalaistetaan.
Turun filharmonisen orkesterin patarumpujen äänenjohtaja Ari-Pekka Mäenpää sai kunnian kantaesittää Kalevi Ahon patarumpukonserton kantaesityksen 22. huhtikuuta Turun konserttisalissa. Patarumpukonserton kantaesityksen jälkeen Turun konserttisalin valtasi tsekkiläisen Antonin Dvorakin hittisinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”.
Ahon patarumpukonserton kantaesitys sekä Dvorakin sinfonia nro 9 olivat häkellyttäviä esityksiä Turun filharmoniselta orkesterilta. Ennakkoluulot kaikkosivat hyvin nopeasti, kun Turun filharmoninen orkesteri alkoi soittaa. Konserttisalin täytti lukuisat eri tunnelmat orkesterin soittaessa. Vaikka jokainen katsoja sai omanlaisen nautintonsa esityksistä, oli se kaikille varmasti miellyttävä elämys.  (H.M.)
* * * *

Arvosteluasteikko:
* * * * *  unohtumaton
* * * *  hieno
* * *  kannattaa käydä kuuntelemassa
* * kannattaa käydä, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata käydä, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen