Paimionjoki tutkitaan meloen

0
Keskiviikkona Joni Holmroos meloi Sorvastonjärven tuntumassa.
Keskiviikkona Joni Holmroos meloi Sorvastonjärven tuntumassa.
Keskiviikkona Joni Holmroos meloi Sorvastonjärven tuntumassa.

PAIMIONJOKI. Paimionjoen tilasta saadaan tällä viikolla kattavampaa tietoa kuin koskaan aikaisemmin. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Joni Holmroos meloo kajakilla koko joen Painionjärvestä mereen saakka ja tämän lisäksi vielä pätkän Aurajokeakin.

Kajakkiin, jota Holmroos meloo, on kiinnitetty vedenlaatumittari, joka tallentaa tietoja veden laadusta minuutin välein niin, että myös tarkat mittauspaikat tallentuvat. Paimionjoen lisäksi tietoja kerätään myös siihen laskevista pikkujoista.

Vedestä mitataan sen sameutta, nitraattitypen muutoksia, ph-arvoja sekä sähkönjohtokykyä. Jatkuvan mittauksen lisäksi Holmroos ottaa joesta myös vesinäytteitä pulloihin.

–Tärkeintä tässä on se, että jatkuvan mittauksen ja GPS-paikannuksen ansiosta saamme tietoja joesta koko matkalta ja myös siihen laskevista joista, Holmroos selvittää.

Osa jo nyt saaduista tuloksista on ollut odottamattomia, sillä paria poikkeusta lukuunottamatta sivujokien vesi on ollut kirkkaampaa kuin Paimionjoen vesi. Koska veden sameus kertoo aika lailla sen ravinnepitoisuudesta, tulos oli yllätys.

Lue lisää 13.05.2016 lehdestä